För ett drygt år sedan bestämde sig Cecilia Netterberg att förverkliga sin dröm om ett eget växthus i trädgården och vägen dit har bjudit på många nya lärdomar och upptäckter. Bland annat en chili som blev lite hetare än väntat.

– Växthuset har tillfört ett enormt värde till vårt hem, säger Cecilia.

Odlingsintresset har växt hejdlöst hos Cecilia efter att växthuset kom på plats. För att få utrymme för både umgänge med familjen och för grönsaker och växter, valde Cecilia att satsa på ett tio kvadratmeter stort växthus. Och odlandet tog fart nästan direkt.

– Det är nästan enklare att säga vad jag inte har hunnit med att odla! Förra säsongen försökte jag mig på att odla allt från slanggurka till vattenmelon och mangold. Vi planterade också chili som kanske blev lite väl stark, säger Cecilia och skrattar.

– Att få så ett litet frö och se det växa är en känsla som är ovärderlig, berättar Cecilia.

cecilia-vaxt1

Framgångarna i växthuset har fått omgivningen runt omkring att frodas. Det som inte får plats flyttas ut till rabatterna eller trädgårdslandet för att få växa. Omvänt blir växthuset en skyddad zon för växterna när temperaturen sjunker framåt vintern. Planeringen inför växthusköpet väckte många frågor. Bland annat var och hur det skulle placeras men också hur stor yta av trädgården som växthuset skulle ta upp. Cecilia minns väl när växthuset levererades.

– Lastbilschauffören som levererade mitt växthus skrattade och sa att jag skulle tycka att det är lite litet.

Tog hjälp för att hitta rätt växthus
Efter drygt ett år med växthuset känner Cecilia trots allt att hon valde rätt och får plats med det hon tänkt sig. I Skånska Byggvarors butiker tog hon hjälp av personalen för att försäkra sig om att hennes vision skulle komma till verklighet.

– Jag förälskade mig i växthuset Spira med nockdeckor och var redo att slå till. Men efter att ha diskuterat med personalen i butiken kom jag fram till att jag även borde välja till säkerhetsglas. Anledningen till det var att barnen ska kunna vara i växthuset utan att jag behöver vara orolig för att glaset ska gå sönder.

Atmosfären som hon skapat i växthuset tillsammans med sin familj beskriver hon som avkopplande och rofylld. Oavsett om hon tar med sig hunden eller barnen till växthuset för att umgås eller påta i jorden, infinner sig ett lugn inom henne.

– Det finns så många användningsområden. Ibland går jag ut, tar med mig en kopp te helt ensam och bara är. Det är inte samma avkoppling som att sätta sig i soffan, det är så många intryck och dofter men ändå avkopplande och skönt. Stänger jag dörren till växthuset är det nästan helt ljudisolerat och man kan höra hur det smattrar lätt när det regnar, säger Cecilia.

cecilia-vaxt4

Hämta inspiration ifrån andra
Den harmoniska miljön som Cecilia lyckats åstadkomma i sitt växthus krävde också en del planering. Ett tips är att kika hur andra har gjort, berättar Cecilia.

– Jag kollade på bilder över hur andra har tänkt och planerat när de inredde sina växthus. Tillsammans med mina söner gjorde vi en liten grusgång kantad med stenar som leder till växthuset, det har gett en härlig känsla när man går dit. Sedan har jag också valt att inreda med två rottingfåtöljer och ett gammalt slagbord.

– När den starka sommarvärmen slog till ifjol ville jag se till att skydda plantorna från solen och köpte tillhörande skuggardiner till växthuset.

Efter ett år med växthus fortsätter idéerna bubbla hos Cecilia. Härnäst har hon planer på att få till en alldeles speciell midsommarfest med hjälp av växthuset.

– Tanken är att få skörda och äta vår helt egenodlade potatis till midsommar, säger Cecilia.

Vill du får mer inspiration? Kika in på Cecilias Instagram-konto @cecilias_hus_och_tradgard.

cecilia-vaxt2

Diskutera