Älskar du färg? Då kanske det blir jobbigt att läsa om de senaste trenderna för ditt hem. Vi har varit på mässa i Milano och skådat in i framtiden. Den är dov och jordnära.

Salone del Mobile i Milano är stället att vara på i april varje år om du vill veta hur våra hem kommer att se ut de närmaste åren. Till stor del handlar det om möbler, men här finns kök och belysning och annat. Skånska Byggvarors produktchefer Anne Petersson och Jesper Nilsson är nyss hemkomna från Milano.

– Vi jobbar visserligen mest med uterum, växthus, förvaring och andra produkter för hemmet, men vi är intresserade av trender och måna om att hela tiden utveckla och förädla vårt sortiment. Du vill ha ett uterum som matchar din övriga stil i hemmet. Nu är trä ett material som är väldigt populärt, och då behöver vi ha träluckor i vårt sortiment av skjutdörrar. Allt hänger ihop. Ett drömhem består av många olika komponenter.

Rustikt och trä i badrummetRustikt och träigt även i badrummen!

Därmed har vi redan nämnt en av de stora trenderna för hemmet: trä.

– Det är på väg att bli extremt stort. Det ska vara rustikt. Gärna hela plank, nästan drivvedskänsla. Men det finns också plats för 50-talets trä, med tunna ben i teak.

Det jordnära och dova är stort – och under den flaggen får väl även trä som material segla. Det är inte mycket som skriker och pockar på uppmärksamhet i färgväg.

Dova och jordnära färgerDovt och jordnära ska det vara.

– Ljusblått och babyrosa och pastellfärger. Men annars dovt och jordnära, naturfärger, svaga toner.

Det här är Italien. Spiller verkligen trenderna i Milano över på Sverige?

– Ja. Det här är stora tillverkare som verkar över hela Europa. Och just trä går alltid hem i Norden. Vi är träiga här, möjligen med undantag för danskarna.

Kök i trendigt träTrä, trä, trä.

– En sak som slår en är hur tekniken gått framåt. Om man för tio år sedan tyckte att laminat kändes lite billigt så kan man idag knappt se skillnad på ett fint laminatgolv och ett i massivt trä. Det är inte hitte på-golv längre. De har en helt annan känsla. Vi har precis lanserat otroligt tåliga golv i laminat som dessutom är återvinningsbara till hundra procent, utan pvc och mjukgörare och tungmetaller.

– Men allt på den här mässan slår inte igenom. Det är som på bilsalongerna och på catwalksen. Man tänjer på gränserna, tar futuristiska steg för att sticka ut. Smeg kanske inte kommer att ta kylskåpen från Dolce & Gabbana i produktion, till exempel.

IMG_6439-635685-edited.jpgFuturistiskt samarbete mellan Smeg och Dolce & Gabbana.

Okej, nåt mer i trendväg då?

– Odling! Numera får man det kämpigt som pollenallergiker på mässor. Det är växter överallt, i alla montrar. Citrusträd är stort.

IMG_6495-165052-edited.jpg

Låt växterna ta plats.

IMG_6628-777651-edited.jpgMönster som går igen är en trend. 

IMG_6605-116935-edited.jpgPastellfärger går hem.

Diskutera