Detta är historien om hur Beriths och Stefans orangeri blev till. Högt uppfluget på en vacker stenhäll invid ett prisbelönt bostadshus tronar idag växthuset som kombinerar bedårande utsikt med direkt tillgång till en köksträdgård att avundas. Här kan du följa med på resan mot drömmen.

Berith och Stefan hade under det senaste året diskuterat vad de skulle göra av den delen av tomten som bestod av otillgänglig mark som fortfarande var ett av deras ”dåliga samveten”. Idén föddes hos Berith en tidig februarimorgon om en önskan att skapa en köksträdgård, som ett sätt att utnyttja den yta på deras tomt som var svåranvänd eftersom den mest bestod av berg. Berith fick en idé att röja marken och få till några pallkragar och göra fint runt omkring så att de kunde använda marken till någon bra. Första steget var att röja marken som då bestod av träd, sly, blåbärsris och berg.

DSC06361 (1).jpg

Drömmen startade med riv och röj

Röjningen började och under arbetet formades drömmarna till en vision. På dagarna jobbades det med marken och på de mörka februarikvällarna såg man flitens låga brinna i huset. Stefan ritade en liten trädgård med tillhörande växthus – en vacker oas som skulle komplettera huset och där Berith skulle kunna odla sitt gröna intresse. I mars stod odlingslådorna på plats med sina planteringar. Inne i huset hade Berith fyllt alla fönsterbrädor med ytterligare 300 plantor!

Ambitiös jakt på det perfekta växthuset

När skissen var klar så började sökandet efter det rätta växthuset. Ett hus som både skulle fungera stilmässigt bredvid deras moderna hus och som i sig skulle vara stormsäkert, högt uppe på kullen. Eftersom Berith och Stefan jobbar med inredning så var balansen mellan hus och växthus viktig.

DSC06658.jpg

DSC06673.jpg

DSC07186.jpg

DSC07925.jpg

Efter att ha sökt på både nätet och i utställningar från norr till söder hittade de en dag växthuset av en ren händelse. När de köpte blommor i Tagene kom de att besöka Skånska Byggvarors butik. Bland olika växthusmodeller hittade de en katalog i vilken modellen med stort M fanns. Då visade det sig att huset just hade lanserats och ännu inte fanns byggt hos någon kund. Stefan ringde Skånska Byggvarors huvudkontor och bad om monteringsanvisningar. Han ringde till och med arkitekten bakom huset för att i detalj förstå konstruktionen eftersom han behövde flytta pardörrarna till en långsida istället för som på gaveln där de enligt skissen satt.

Redo för beställning och byggstart

DSC05766.jpgNär Stefan gjort en ambitiös analys var det dags för en andra utflykt till en Skånska Byggvaror-butik. Nu i Malmö där det första växthuset var under uppförande och Stefan kunde se och känna på konstruktionen. Nu hade Stefan och Berith sett på plats hur själva konstruktionen såg ut och även om det huset de tittat på i Malmö var byggt med sadeltak och de själva ville ha huset med pulpettak, så hade de ändå säkerställt att huset var rejält och att det skulle var stormsäkert för den plats de ville bygga sitt alldeles egna växthus på.

Beställningen gjordes och Stefan byggde det isolerade trädäcket som växthuset skulle stå på. Ramen på "golvet" skulle utgöra den plats där själva konstruktionen skulle monteras. Detta för att möjliggöra att byta golv i framtiden, utan några större besvär.

Under tiden de väntade på leverans så färdigställdes köks-trädgården med alla de idéer som de tidigare skissat på. Odlingslådorna som Stefan byggt runt om det som skulle bli växthuset, gjordes tillfälligt om till trädäck under byggperioden så att Stefan praktiskt skulle kunna arbeta med huset under hela bygget och bland annat montera de stora glasskivorna. Att klättra på stegar på ojämn mark var inte en optimal lösning men det hade Stefan nu löst på genialt sätt.

Leverans med solen i ryggen

Nu var det dags för leverans av orangeri. Dagen till ära så visade sig vädrets makter från sin bästa sida och solen stod högt på himlen.

Att se huset växa blev en fantastisk upplevelse! Varje dag tog vi steg framåt, och varje morgon ville man bara titta på resultatet, hälsar Stefan och Berith som i nästa blogginlägg berättar hur bygget gick och hur de idag njuter av sitt fantastiska växthus.

 

Fortsättning följer, häng med i del 2. 

DSC06396 (1).jpg

Följ Beriths och Stefans blogg och inspireras av deras härliga inredningstips mm på http://prettyhomeblog.se eller besök deras butik https://www.prettyhome.se

Fakta om Berith och Stefans hus i Torslanda:

Huset som Berith och Stefan bor i har fått pris för sin arkitektur. Området ligger på ett berg som kallas Snäckeberget och de bor på vägen upp till det Flygtorn som en gång i tiden utgjorde en central plats för Torslanda och var en av landets största flygplatser, men idag är det ett vackert bostadsområde och en del av Göteborg. Husets fasad är byggd i cederträ. Arkitekturen utgör ett samspel med den kringliggande naturen och husen är skapade med inspiration av flygtornet och har lånat drag av det klassiska flygledartornet som än i dag finns bevarat på bergets topp. Alla hus är uppkallade efter legendariska flygare.

Stefan och Lisbeth 2.jpg

 Hämta vår trädgårdskatalog

Diskutera