Glas eller kanalplast till växthuset? Cecilia och Leif Larsson valde kanalplast och förverkligade en dröm i östgötska Jursla.

Du behöver alltid göra en massa val, vilket hemmaprojekt du än ska ägna dig åt. Drömmer du om ett växthus är det första och viktigaste storleken. Men du ska också välja på vanligt glas, säkerhetsglas eller kanalplast.

Cecilia Larsson visste vad hon gjorde.

– Vi har drömt om ett växthus i flera år, men har tyckt att det inte fått plats på vår tomt. Det finns mycket sluttningar och få öppna ytor. Men till slut insåg vi att vi faktiskt hade en plats. Då valde vi ett ganska stort växthus, på 14 kvadrat. Vi hade blivit varnade. Det är många som väljer för litet. 

Att välja kanalplast blev också självklart.

– Det kanske inte är lika snyggt som glas, men det är helt klart en fördel ur odlingssynpunkt, och det var det viktigaste. Det blir inte lika solgassigt, det är lättare att hålla en jämn och bra temperatur. Det isolerar lite bättre när det blåser kalla vindar och alltså förlängs säsongen ytterligare. Dessutom ger kanalplast en gnutta skugga, så att man slipper att täcka över växthuset de dagar när det är riktigt hett.

DSC_0011.jpg

Familjen, med en tonåring och två utflugna barn, har haft växthuset en säsong. Cecilia har odlat tomater, gurkor, chili, paprikor, allt det där vanliga. Men den här säsongen har hon också flyttat ut några palmer, och äldsta sonen vårdar sina citrusväxter i växthuset.

– Nu är våra barn ganska stora, men vilken fantastiskt grej ett växthus är för barn! säger Cecilia, förskolläraren som också pluggar webbutveckling.

– De får lära sig om mat och odling på ett naturligt sätt. De tycker det är jättespännande. Vi köper hästgödsel från en gård i närheten och vi har vår egen kompost. 

2016-06-28 08.24.35.jpg

Cecilia och Leif är vana hemmafixare. De har inga problem att montera garageporten själva, eller bygga en altan för egna händer. Växthuset står på gjuten grund i hörn och på långsidor. På denna är det lagd en 195 millimeter hög regel.

– Då får man upp växthuset lite och det blir ännu bättre rymd och odlingsluft. Men det var lite pyssel att få ihop det. Vi hade lite bekymmer med beskrivningen. Mitt tips är att vara väldigt noggrann, och inte slarva med grunden. Blir det skevt någonstans så får man problem.

– Inne i växthuset har vi lagt stenplattor. Jag odlar mest i baljor och krukor. Då kan man ställa det lite som man vill. Ett annat tips är att köpa till fönsteröppnare. Är man inte hemma så blir det öppet och vädrat ändå på morgonen.

Hämta vår trädgårdskatalog

2016-06-28 08.22.50.jpg

Diskutera