Han är den utbildade filosofen från Kanada som hamnade i Höganäs och öppnade Chiligaraget. Denna vecka kommer hans helt färska chilibok ut på Natur & Kultur. Här får du odlingstips och dessutom berättar Mark om sina favoritchilis – och hur du använder dem.
Om du inte har börjat driva upp dina chiliplantor hemma i bostaden så är det bråda dagar. Du hinner fortfarande men kanske att plantorna behöver lite hjälp på traven; lite extra belysning eller en särdeles varm och ljus vår.
– Särskilt när det gäller de starkare sorterna, som brukar ta längre tid på sig. Det hinner bli något av dem också, men då kanske du får vänta till slutet av sommaren, säger Mark Wilcox som driver Chiligaraget i ett växthus som ligger granne med det stekheta BBQ-stället Holy Smoke i Bräcke utanför Höganäs.
Det är inga konstigheter ens för dig som är total novis. Köp ett minidrivhus, skaffa fröer och jord, följ instruktionerna, ha drivhuset på fönsterbrädet. När det grott och växt till sig någon centimeter, plantera om i lite större kruka, vänta några veckor och plantera om en gång till i en ännu större kruka. Håll jorden lagom fuktig, ge extra näring i samband med vattning någon gång i veckan, ge plantorna ljus och värme. Sedan är det mest bara att ha tålamod.
– Det där med krukorna är viktigt. Man vill inte sätta en för liten planta i en för stor kruka. Då växter den sig lång och ranglig. När du planterar om vill du kunna se hela rotsystemet som ett nät runt jordklumpen, det är så det ska vara. Då växer plantorna ut på bredden och bladen kan ta hand om mer ljus.
Har du ett uterum eller ett växthus är du att gratulera, säger Mark Wilcox.
– Jag hade älskat att ha ett uterum där hemma. De förlänger säsongen med flera veckor. De är perfekta för chiliodling. Och när vintern kommer övervintrar plantorna optimalt i ett uterum. På bara en övervintring kan de ge dubbelt så mycket frukt nästa säsong. Hade jag haft ett uterum så hade jag låtit alla mina vänner vinterförvara sina olivträd och chiliplantor där.
Ska plantorna såsmåningom stå utomhus så välj ett vindskyddat och ljust läge, och låt dem vänja sig någon timme åt gången i början.
Här är Marks favoritchilis:
Jalapeno / Hungarian Hotwax Kommer tidigt, redan till midsommar om du varit ute i optimal tid, och ger rikligt med frukt. Fyll dem med färskost och lägg på grillen så har du en fin liten aptitretare. Röd och mogen jalapeno kan du röka och så har du din egen chipotle. Den är också perfekt att sylta. Hungarian Hotwax är också lagom stark med en lite annan karaktär än jalapenon. Den skiftar i färg från gulgrön till rödorange och kan bli 20 cm lång.
Lombardo Mild, smakrik, aromatisk, sötaktig. Men se upp, som vanligt kan nån enstaka väldigt mild chili få för sig att sticka iväg i hetta. Bra introduktion för barn och nybörjare. Ät den färsk eller pickla den. Också utmärkt att steka i salt och olja, på samma sätt som du lagar Pimientos de padron, den spanska tapasklassikern.
Scotch Bonett Stark som en habanero, men med en lite annan arom. Ser nästan likadan ut och används på samma sätt. Finns i flera varianter, som tillexempel Chocolate Scotch Bonett (Chocolate har inget med chokladsmak att göra, utan att handlar om att frukten är brun). Fin att torka och mala ned, då är det lättare att balansera hettan. Också fin att hacka färsk i en mangosalsa, där sötman i mangon lirar ihop med hettan i chilin.
Trinidad Scorpion Nu snackar vi verkligen hetta. Har använts som militär tårgas och för att bottenmåla båtar (så att musslorna håller sig borta). Mark använder den ibland i en sås, då räcker det med en frukt till en sats på 1,5 liter – det blir ändå superstarkt. Växer långsamt och behöver planteras tidigt.
Poblano Du vet de där köttfärsfyllda paprikorna som din mamma lagade? Testa en poblano istället. Fyll den med ris, köttfärs, ost och kryddor och baka i ugnen så får du lite mer hetta och karaktär än du får med en paprika. Eller så röker du den och gör din egen ancho – som är obligatorisk i en riktig chili. Det är svårslaget att laga en chili på hösten om du har tillgång till helt egenodlad torkad, rökt och inlagd chili! Ancho har du även i en chili con carne. Kom ihåg att det betyder chili med kött, inte kött med chili.
Fakta / Kärt barn har många namn
Samma chili kan ha olika namn beroende på vilken plats de växer på. Det dyker ständigt upp nya korsbefruktningar som får nya konstiga namn. Det är lite vilda västern när det gäller namnen. Sorterna ovan är alla etablerade sedan länge. Du kan leta upp certifierade fröer, då blir det lättare med namnen och du riskerar inte att få plantor med drygt virus.
Vill du läsa mer om Mark så hittar du ett reportage här:
(https://www.kullago.se/sv/kulla-go/mark-har-halvons-hetaste-garage/)
Missa inte när Markoolio testar superstark chili ihop med Chiliklaus
Sugen på ett växthus? Ladda ner vår trädgårdskatalog!
Foto: Natur & Kultur.