Ju mindre utrymme du har, desto mer kreativ behöver du bli. Lotta i Helsingborg tog helt enkelt och gjorde ett uterum av förrådet.

Dottern utflugen och bara sonen kvar hemma. Tillräckligt med utrymme i fyra rum och kök i atriumradhuset från 70-talets första år. Inte så stort behov av förrådsutrymme längre. Så varför inte förvandla det gamla förrådet till ett prydligt litet uterum?

Det som började med skum doft i förrådet och byte av syllar ledde till en helt förvandlad uteplats med en av de mest kreativa uterumslösningarna vi skådat.

– Vi får plats åtta-tio gäster runt ett stort bord om det ska vara fest. Är det bara jag och sonen hemma så möblerar jag på ett annat sätt, då får jag plats med en bekväm fåtölj att läsa i, säger Lotta.

Nu finns det inget väder som inte passar längre. På uteplatsen har Lotta en hörnsoffa med bord. Det kan bli stekhett där, eftersom plätten är omgärdad av väggar. Därför har hon ett stort parasoll för sådana dagar, men också en vit segelduk om en sådan behövs. Och uterummet med isolerade väggar och tak erbjuder skydd och mys och härbärge när som helst.

Atrium5.jpg

Annat var det för några år sedan, när sonen skulle ta studenten.

– Jag slet som ett djur för att få färdigt trädäcket. Vi skulle ju ha studentskivan där ute. Jag blev precis klar – och så blev det den regnigaste studenten i mannaminne. Det bara forsade ner. Vi stod inomhus och beundrade hur duktig jag varit som fått trädäcket klart i tid.

När hon flyttade in för åtta år sedan var i princip allt original. Nu finns det bara en ytterdörr och en rosbuske kvar från den tiden. Men det är det nya uterummet som gör ett tämligen ordinärt atriumradhus till något alldeles extra.

Lotta behöll en del som förråd och skaffade en isolerad förrådsdörr till väggen som skiljer uterum och förråd. Där satte hon sedan upp en fondtapet med grön skog och sköna naturvibbar. Längs ena långsidan byggde hon en bänk med uppfällbar sits, så att dynor och annat kan förvaras där. Snart ska den sista delen på plats – en avlång spegel som placeras högt ovanför sof

fan. På så sätt kan gästerna på andra sidan bordet känna att de har utblick över uteplatsen, trots att de egentligen stirrar in i en gammal förrådsvägg. 

– Det är något visst med uterum. Jag är uppväxt med dem. Det är en plats för avkoppling och umgänge, en bit bort från disk och andra sysslor. 

Några smarta grejer med Lottas lösning:

  • Väggfast sittbänk längs ena långsidan. Med uppfällbar sits, som skapar utrymme för förvaring.
  • Avdelat uterum, där ett förråd gömts bakom en vägg med snygg fondtapet. 
  • Skjutpartier från Skånska Byggvarors fyndlager, som ersatt två väggar i det gamla trista förrådet.
  • Billig lösning där det redan fanns gjuten platta och isolerade väggar och tak.
  • Atrium3.jpg
  • Atrium2.jpg
  • Atrium4.jpg

Atrium6.jpg 

Foto: Lars Jansson

Och så här såg det ut innan:

IMG_0122.jpg

IMG_0228.jpg

Diskutera