En veranda kan se ut på många olika sätt. Vi kallar våra för den nya tidens verandor. De är arkitektritade och andas klass och hantverk. De kastar särskilt kärlekslystna blickar mot svenska villor av lite äldre modell.

De traditionella uterummen är populära storsäljare i hela landet. Men deras konstruktion och utseende har inte alltid matchat äldre svenska villor. Nu har Skånska Byggvaror och arkitekten Anders Lundin sett till att det finns modeller som tar den äldre charmen i handen. Ett tomrum fylls.

– Jag fick det oerhört roliga uppdraget att ta fram ett nytt koncept uterum som skulle matcha villor från 1920-talet och framåt. Vi började med att titta på ett hus från 1920-talet. Sådana hus är ofta små till ytan och har sadeltak och hög sockel. Då behövde uterummet anpassas efter det, säger Anders Lundin på Griab.

Veranda Hylla

– De är mer som verandor eller vinterträdgårdar. Det handlar om täta tak, riktiga träpartier och glas med bättre isoleringsvärden. Det är ett snäpp upp på kvalitetssidan. Det blir mer som en tillbyggnad till huset än ett traditionellt uterum. Isolerar man takkonstruktionen är det fullt möjligt att slå ut väggen till ett vardagsrum och åstadkomma en förlängning av huset.

Själv bor arkitekten i ett omsorgsfullt renoverat hus från 1963, där ytorna redan fanns.

– Men äldre hus är ofta ganska små till ytan. Nu fylls de med familjer som har andra och större behov än vad som fanns när de första ägarna en gång byggde husen. En veranda är ett enkelt sätt att skaffa den där extra ytan som behövs på ett entréplan.

Det finns verandor som matchar 20-tals hus och det finns verandor som matchar funkisvillor från 40-talet. Anders Lundin har varit mån om att modellerna ska kunna stå för sig själva, och även fungera ihop med modernare villor.

Veranda Känna

– Det är lätt att göra anpassningar till större eller mindre hus. De går att få med sadeltak, valmat tak eller pulpettak. Kunden har stora möjligheter att påverka bredd, glas och tak och med några enkla val förändra utseendet så att verandan matchar det aktuella huset.

Är du intresserad av att läsa mer om våra verandor och uterum? Beställ då vår populära uterumskatalog!

Hämta vår uterumskatalog

 

Diskutera