I Kungsbacka har familjen Wendelbo sin drömplats på jorden sedan 10 år. Och på tal om jorden är det just myllan som lockat dem att ta sig an nästa ambitiösa projekt: Ett superdesignat växthus med plats för vardag, fest och prunkande grönska. Men det är inte vilket växthus som helst utan ett HYBRID-uterum. Här första avsnittet i familjen Wendelbos byggprojekt. 

– Jag kommer från en lantbruksfamilj och älskar att plantera och få saker att växa. Min hustru är likadan och det växer saker överallt i och runt vårt hus idag. Det var helt enkelt dags att satsa på ett växthus, säger Martin när han är i full fart med att bygga klar grunden till sitt nya hybridrum på tomten i Kungsbacka.

IMG_1983.jpg

Martin och hustrun Hanna har skapat både ett underbart hus och ett härligt trädgårdsrum tillsammans. Den stora uteplatsen, poolområdet och den generöst tilltagna tomten ska nu begåvas med både ett växthus på 17,5 kvadrat och ett utekök. Projektet startade med en ordentlig jakt på rätt växthus. 

– Först var vi säkra på att vi ville ha ett klassiskt växthus på mur. Det är väldigt snyggt men när vi hittade detta lite mer exklusiva och stadiga alternativ byggt på en rejäl trästomme bestämde vi oss direkt. Det är spännande att uterum och växthus kan gifta sig och bilda ett fint mellanting som går att använda både som fristående uterum och växthus, det kommer att bli jättefint, säger Hanna.

IMG_1987.jpg

Byggprojekt etapp 1

När rummet var beställt var det dags att göra det viktiga DIY-grundjobbet. Martin gick loss med spaden och grävde upp gräsmattan i en rektangulär med måtten 3x6 meter. En ansenlig mängd svett, muskelsveda och valkar senare ståtade en rejäl grop i mattan och Martin kunde gå på nästa steg. Plintar och reglar till växthusets bottenplatta. Med vattenpass och ännu mer muskelkraft grävde Martin ner fyra kraftiga plintar i vardera hörn. Bjässar på vardera 55 kilo och med 70 centimeters höjd.

– Jag har täckt plintarna med makadam så de kommer ingen att rubba på många årtionden, skrattar Martin och fortsätter. Dessutom är jag grymt stolt över att ha lyckats montera hela träramen med bara en enda centimeters felmarginal i en av hörnorna, säger Martin.

IMG_1992.jpg

Den viktiga ramen som huset ska vila på byggdes i kraftiga 95x95 reglar. Med ramen på plats beställde Martin hem ett rejält lass makadam, stenmjöl och singel. Närmast jorden läggs ett lager med 20 centimeter makadam som därefter paddas. Sedan följer 10 centimeter stenmjöl som paddas och det hela avslutas med ”golvet” som blir ett lager trampvänlig och mjukt rund singel.

– Eftersom rummet främst ska vara en odlingsplats vill vi kunna vattna och reglera fuktigheten i rummet utan förhinder. Nu har vi både ett skönt men samtidigt oömt golv att arbeta på i vårt nya växthus. 

Ett prunkande intresse för natur och växtlighet

Det är som sagt kärleken till naturen och det naturliga som är drivkraften bakom projektet som nu är redo för uppförandet av det väldiga pusslet, hybridrummet med sina kraftiga trästommar och gedigna glasrutor och dörrar. Och på frågan vad det är som är så roligt med att odla kommer svaret direkt: 

IMG_1996.jpg

– Det är en bra känsla att veta vad man stoppar i sig själv och våra tre barn. Vi odlar redan massor av grönsaker, som potatis, sallad, morötter, rädisor och njuter av att äta det. Att kunna dra en morot direkt ur jorden, torka av den och äta upp den är verklig kvalitet i livet, avslutar Martin. 

I nästa rapport från familjen Wendelbos projekt berättar vi om målning och resningen av stommen samt el- och vattenarbetet, sådant som också är en del i det som till slut ska bli finfin trädgårdsdesign. 

martinwendelbo-1.jpg

Hämta vår trädgårdskatalog

Prenumerera på Drömhemmet

Diskutera