Bra dräng reder sig själv, tänkte Peter i Västergötland. Och byggde ett uterum efter eget huvud med egna händer, utan att ens ha en ritning. Nu har familjen njutit av husets bästa rum i mer än tio år.


I det lilla västgötska samhället Åsarp heter den största arbetsgivaren Fredahls, och tillverkar kistor. Grundaren av trävaruindustrin uppförde 1925 ett pampigt hus med många vinklar och vrår, bara ett par stenkast från fabriken. Här har Peter och Kina bott med tre barn och ett gäng husdjur sedan 2001. De har flyttat väggar och trappor och plockat in nytt kök och badrum. Snart sagt ingenting är sig likt från inflyttningen.

På baksidan av huset har det också hänt massor. Och där finns uterummet, som ses som  kronan på verket bland alla renoveringar.

– Om vi hade tittat på ett nytt hus nu, då hade ett uterum varit det första vi tänkt på. Nästan så att vi hade letat efter ett uterum med tillhörande hus. Så värdefullt har uterummet varit för oss.

En gjuten platta på nästan 30 kvadrat utgjorde grunden för ett bygge som i princip improviserades fram efter hand.

Pet2.jpg– Allt utgick från den gjutna plattan. Som fick golvvärme. Vilket är överlägset! Vi gillar inte kalla golv.  Är det varmt på sommaren fungerar plattan som en ackumulator och då gör moder natur jobbet. Golvet med klinker är behagligt att gå på året runt.

Ett annat givet val var att plocka dit ett sadeltak.

– Jag tycker inte att det ser så roligt ut med de här platta taken som löper rätt ut från huset. Särskilt inte om man som vi bor i ett riktigt gammalt hus. Ett sadeltak är snyggare och har andra fördelar. Det ger större rymd och bättre ljusinsläpp. Du får bättre lutning på taket åt två håll, vilket också kan vara en poäng.

Uterummet är vägganslutet i huset och ett förråd. Familjen valde skjutpartier åt de andra hållen, så att det går att öppna ordentligt riktigt varma dagar. De två väggarna med glaspartier vetter ut mot ett stort trädäck med en nedsänkt rund pool. Allt är självbyggt.

– Totalt kostade uterum, pool och trädäck 80 000 vilket ju är snorbilligt. Men då jobbade jag på ett bygghandelsföretag och kunde köpa en hel del till nettopris. Och allt arbete gjorde vi själva, bortsett från lite grävning och sprängning för att få till poolen.

Ett uterum har vad man kan kalla för lång nybilsdoft. Tio år efter att det stod klart är Peter och Kina fortfarande störtbelåtna med sitt uterum, som har sett barn växa upp och konfirmeras och fylla år på de där 30 kvadratmetrarna.

– Jag är glad att vi byggde det så pass stort. Vi får plats med ett middagsbord för sex personer, och dessutom en loungehörna med bekväma möbler. Sköna möbler att sitta i är egentligen halva uterummet! Jag tror att många bygger för litet. Man ska inte bara få plats med ett bord och stolar. Det är också bra om det går att sitta där och man ska kunna röra sig. Det är inte så kul på festen om tre personer måste resa på sig bara för att den som sitter längst in ska gå och hämta fler oliver.

IMG_0144.jpg

– Vi har faktiskt bara ändrat på en enda grej. Vi satte dit en skjutdörr från vardagsrummet, så att vi slipper ha en öppen dörr som tar upp plats i uterummet.

Familjen har firat både nyår och jul i uterummet, tack vare golvvärmen. Andra vintrar har uterummet i princip fungerat som ett extra kylskåp. Använt är det hur som helst alltid, på ett eller annat sätt.

–Under sommarhalvåret äter vi precis varenda måltid där, från frukost till kvällsvickning.

– Men vi funderar på att plocka bort poolen och sätta dit ett spabad istället. Poolen var skön att ha när barnen var mindre, och den är fortfarande fin att ha de dagar på året när det är riktigt varmt. Men det är ju bara tre dagar! Ett spabad hade vi utnyttjat mer.

Tre smarta grejer med Peter och Kinas uterum:

• Sadeltak. Ger större rymd och mer ljusinsläpp.
• Skjutdörr från vardagsrummet. Slipper öppna en dörr ut i uterummet.
• Storleken. Finns plats för både fester, folk och mys.

Pet7.jpg

IMG_4928.jpg 

Pet5.jpg

IMG_0151.jpg

IMG_0160.jpg

 

Diskutera