Ida Gustafsson blev med växthus mitt i säsongen – men hej vad växterna mådde bra av att komma in i ett Odla på sex kvadrat! Nu är växthuset en oas i liten 20-talsträdgård mitt inne i Ludvika.

Sullkullan, Skånska - blogg-2

Ida Gustafsson är fotograf och bor med man och två barn i ett litet 20-talshus, som de köpte för sju år sedan. De har fixat och trixat med det ända tills de kunde börja fokusera på det som var livskvalitet snarare än nödvändighet. Och för Idas del var det inget snack om vad man skulle satsa på.

– Det skänker mig så mycket glädje att få stänga in mig i växthuset tillsammans med mina växande kompisar. Lugnet där inne är obeskrivligt och nyttigt för mig. Haha, det händer att jag säger till barnen att mamma går ut i växthuset – och så sätter jag mig där bara med ett glas vin och spelar Candy Crush på mobilen en stund! Det är min egen oas, ett ställe att hämta andan på.

Tomten erbjöd begränsade möjligheter när familjen skulle bli med växthus. 

– Vi hade inte så mycket plats. Egentligen måste det vara fyra meter till grannen, men då hade det hamnat uppe på altanen. Men grannen misstyckte inte och vi skrev till och med ett avtal på att det var okej att vi placerade växthuset så nära deras tomt.

Sullkullan, Skånska - blogg-12

Nu handlar det ju inte om någon förfulning direkt. Det svarta Odla på sex kvadratmeter är en prydnad för tomten, och ett fint blickfång för grannen.

Det byggdes upp mitt under den heta sommaren, när odlingssäsongen redan var inne i andra halvlek.

– Jag hade mina växter på altanen. Zucchini, tomater, chili, gurka. Tomaterna hade jag drivit upp genom att bara placera tomatskivor rätt ner i jorden. De växte upp jättebra, men det var först när de kom in i växthuset som det verkligen började hända grejer. Jag satte rentav lite blommor, som luktärt, och fick höra att det kunde jag glömma att det skulle hinna bli något med dem. Men nu är de jättefina och 20-25 centimeter höga. 

Ida säger att hon tänker nyttja växthuset även under hösten och vintern.

– Jag samarbetar lite med en tjej som har en trädgårdshandel. Vi tänkte styla växthuset till halloween och jul. Och jag fick en värmare när jag fyllde år nu i augusti som jag tänker använda. Då kan jag förlänga säsongen i växthuset.

– Min man uppskattar också växthuset väldigt mycket, och han har sina chiliplantor i det, men mer än så får han inte! Haha, det är min oas.

Du hittar Ida som @sullkullan på Instagram.

Sullkullan, Skånska - blogg-18

Sullkullan, Skånska - blogg-17

Sullkullan, Skånska - blogg-5

Sullkullan, Skånska - blogg-19

Sullkullan, Skånska - blogg-4

Sullkullan, Skånska - blogg-13

Diskutera