Först fanns naturen, sen kom uterummet. Och uterummet gjorde naturen än mer fantastisk. Följ med till ett rum med en utsikt!

Makarna Katalin och Dag bor i Stockholm men har också en sommarstuga i Stockholms södra skärgård sedan snart 20 år. När de köpte den var det en tämligen nödtorftig liten historia, men sedan har renoveringar, färg och intresse förvandlat den. Nu är den en idyll med utsikt över fjärd och vyer som sträcker sig ned mot pittoreska Trosa. Inte minst uterummet byggt sommaren 2015 har stor del i uppgraderingen.

– Det började med att vi skulle renovera ett gammalt förråd på tomten. Vi ville ha ett uppvärmt vinterförråd där vi kunde förvara saker. Då började vi prata om hur vi skulle vilja förlänga stugsäsongen. Det kan bli blåsigt när stugan är så högt belägen, och det är inte alltid vi kunnat sitta på vår terrass. Lösningen blev att bygga ett uterum i anslutning till förrådet, berättar Katalin.

Väggar och tak isolerades för skydd mot dragiga vår- och höstvindar. Men golvet blev ett vanligt trallgolv.

– Vilket är perfekt för oss. Då blir det inte så varmt när solen ligger på. Vi har grannar med isolerat uterumsgolv. Det kan bli hysteriskt varmt! Och det är ju en sak om man har uterummet i anslutning till bostaden. Då kan man vädra titt som tätt. Men vi är ju inte i stugan alltid.

– Vi bestämde oss också för två hela väggar. Vi vill inte ha ett akvarium, utan tycker om när det inte är insyn från alla håll. Rummet inredde vi med två läsfåtöljer och ett matbord.

Ett år senare står de där med sitt färdiga uterum och kan konstatera att det var väl värt både projekttid och investering.

– Vi satt där ute och njöt av naturen i påskas. Tidigare har vi knappt varit utanför huset när vi firat påsk i stugan. Och vi satt där långt in på höstkanten förra året. Man kommer verkligen närmare naturen när man är i uterummet, man är till och med i den! 

– Man kan lägga pengar på mycket, och på ett sätt är ett uterum ingen nödvändig grej. Men det är fantastiskt att ha! För oss har det varit en investering i välbefinnande. Och det skapar möjligheter. Det ger oss mer utrymme. Är vi många i stugan kanske någon vill dra sig undan en stund. Och det går utmärkt att sova där också, på sommaren.

Uterum_Reportage_Dag_Kati_Heimdal_S30_Isolent_Grå_Miljö_02

dag.png

Uterum_Reportage_Dag_Kati_Heimdal_S30_Isolent_Grå_Miljö_11

Uterum_Reportage_Dag_Kati_Heimdal_Miljö_14

Uterum_Reportage_Dag_Kati_Heimdal_Milj_15.jpg

Uterum_Reportage_Dag_Kati_Heimdal_Miljö_16

Diskutera