Signe och Jakob var ett ungt Stockholmspar som så sakteliga började smida långsiktiga planer på att skaffa hus. En dag lekte de på Hemnet och började med det billigaste huset de kunde hitta. Ett par dagar senare hade de impulsköpt ett gammalt renoveringsobjekt i den småländska skogen. Nu har de flyttat in – bakom en kornblå entrédörr.

Signe Klintrot och Jacob Bachman träffades för snart tre år sedan. Signe hade flyttat upp till Stockholm från Småland och Jacob anslöt också till huvudstaden från Irland där han bodde när de träffades.

– Vi hade drömt om att så småningom byta ut vår lilla lägenhet mot ett hus. Men det var något som skulle realiseras först senare, om fem eller tio år, berättar Signe, snart 26 och fem år yngre än sin fästman. 

Under ett besök hos Jacobs pappa i Helsingborg började de kika på hus lite mer konkret.

Ni vet hur det är, har en dröm slagit rot så är det lätt hänt att den rusar iväg. Man börjar googla lite, mest för skojs skull. Och ibland går det snabbare än vad man ens hinner fatta själv.

– Huspriserna i Helsingborg var helt bisarra om man tittade på de hus som vi drömde om. Så vi tittade i Alvesta kommun, där jag växt upp. Vi sorterade fram det billigaste först, på Hemnet. Och några dagar senare hade vi köpt huset. Det var ett impulsköp som hette duga!

Ingen hade bott i huset på åtta år, precis allting behövde händig omsorg. Signe och Jacob bodde kvar i Stockholm i ett halvår och åkte ner på helgerna för att renovera, med hjälp av sina föräldrar. Båda kommer från händiga hem och var inte rädda för att ta itu med uppgiften. När lägenheten var såld och det började bli dags för inflyttning så fick de ta hjälp av snickare för att hinna färdigt i tid.

– Nu är vi nästan helt klara på nedervåningen och klarar oss. Ovanvåningen är – herregud! – men vi har i alla fall fått klart innertaket. Det finns inga golv än, men ovanvåningen ser vi ju inte. Nu kan vi leva i huset och vi har hunnit med mycket.

Dörr1.jpg

I inflyttningspresent från Jacobs pappa fick de en ytterdörr. De valde en blå från Skånska Byggvaror, en som skickade en signal till alla som kom på besök. Den heter Domsten efter ett litet samhälle vid havet norr om Helsingborg.

– Vi tyckte om att den var en färgklick och kändes personlig. Har du sett filmen The Notebook? I den bygger Noah ett vitt trähus med blå fönsterluckor till Allie. När vi såg den filmen blev vi klara över att vi ville ha ett vitt hus med blå dörr.

Ännu är huset inte färdigt. Man blir inte färdigt med ett hus som ingen bott i på åtta år på ett bra tag, och Signe och Jacob har inte ens bott där ett år än.

Men mysfaktorn är redan hög. Nu sitter de i sitt småländska skogshus och kan börja njuta av tillvaron. Lite hjälpa är de av den enorma LP-samling paret fick av Jacobs pappa när han lämnade ett stort hus för en lite mindre lägenhet.

– Det är mycket Bob Dylan och Springsteen och allt som finns inom den genren. Den är underbar, en skatt! Och det finns ingen nostalgi för mig. Jag är född 1991 när LP-skivan redan hade dött, i princip. Men vi älskar att sitta i soffan med ett glas vin och spela de här gamla skivorna.

Nästa projekt är fönstren. De ska antingen bytas ut eller målas. Men först ska det bli tid till lite sommarledigt, och kanske någon läskande drink och lite gitarrspel med skogen inpå knuten. Ett ungt par träffas och 2,5 år senare är ingenting sig likt. Visst är det coolt?

Hämta vår fönsterkatalog

IMG_0016.jpg

IMG_8557.jpg

IMG_8514.jpg

IMG_2538.jpg

Diskutera