Hur odlar man dahlior? Vi har frågat Linda Hansson, floristen som driver instagramkontot @arstidensbasta, om hennes bästa tips. Här är vad hon har att säga.

Att odla Dahlia är både enkelt och väldigt kul. Så här i mitten eller slutet av mars är det dags att väcka dina övervintrade knölar. Eller de nyinköpta. Såhär går du tillväga: Plantera ner dahliaknölen i en liten kruka med bra jord. Täck även knölen med jord. Antalet knölar i varje kruka varierar beroende på krukans storlek, men ett tips är att förgro dem i en lite mindre kruka till en början. Sedan kan du plantera om dem till en större, när det är dags att plantera ut dem. Här är det viktigt att du inte vattnar knölen, då kommer den nämligen ruttna. Placera dina krukor i ett svalt men frostfritt utrymme. Här passar det alldeles utmärkt att ställa dem ute i växthuset.

Blommande dahlior framför vackert växthus.Dahlior i blom framför Lindas vackra växthus Växa i trä.

Den här blomman är värd allt pyssel i världen, så fin är den när den sedan blommar och fyller växthuset med sin skönhet.

Det klias allt i odlingsfingrarna nu, när växthuset också startar igång en ny odlingssäsong. När gröna skott börjar att gro ovan jord, då är det dags att börja vattna – men sparsamt. Dahlian är mycket frostkänslig. Men när risken för frost är över, då är det dags att plantera ut dina plantor. Antingen i en större kruka eller direkt ner i jorden i odlingslådor eller rabatten. Har du en större kruka eller korg så blir det väldigt fint att låta Dahlian växa inne i växthuset. Blanda gärna olika sorter. Den här blomman är värd allt pyssel i världen, så fin är den när den sedan blommar och fyller växthuset med sin skönhet. Dahlian växer sig väldigt stor och kraftig, så tänk på att gott om plats behövs.

Linda odlar i träväxthuset Växa, läs mer om det här


dahlior_snitt

Under hela sommarsäsongen kräver Dahlian både mycket vatten och näring, och den trivs i ett soligt läge. Att stödja med pinnar under tiden den växer är bra, med tanke på att en del sorter har väldigt stora och tunga blommor. Dahlian är dessutom väldigt tacksam som snittblomma. Extra tacksam är pompom-släktet.

När första frosten har anlänt på hösten, så är det hög tid att gräva upp dina knölar igen. Allt ovan jord komposteras och knölarna borstas av och läggs i en öppen låda, mörkt och svalt tills det är dags att väcka dem på nytt igen.

Cafe au lait-dahlior som väcks till liv
Några av Lindas favoriter av Dahlian är:

  • - Café au Lait
    - Fairway Spur
    - Cornell Bronze
    - Small little world

Diskutera