Egenodlade gurkor och tomater. Men också midsommarfester och rofyllda stunder även när minusgraderna lurar runt knuten. Makarna Nelson har byggt ett växthus lite utöver det vanliga.

Makarna Nelson i Munka-Ljungby hade gjort sina försök med att odla tomater längs med husväggen. Det var sällan resultatet blev briljant.

– Vi skaffade ett växthus för att vi ville komma igång tidigare, för att det känns bra att veta vad vi stoppar i oss, för att det är roligt att odla.

Resultatet blev ett växthus som också är ett orangeri och ett uterum.

– Vi får plats med ett bord där inne där vi utan vidare kan sitta åtta personer. Vi hade midsommarfest i uterummet. Det händer att vi går ut där med ett glas vin och sätter oss och kopplar av.

Det var viktigt att växthuset skulle passa ihop med deras bostad, en gammal charmig träkåk.

Växthus Spira

– Hos Skånska Byggvaror hittade vi ett växthus på murad grund i en design som tilltalade oss. Utan att priset avskräckte.

De byggde växthuset helt på egen hand.

– Vi valde att gjuta en platta. Det blir lite dyrare, men det går fortare. Sedan lade vi frigolit i plattan för att minska markkylan. När temperaturen sjunker på kvällarna är det ganska trög värmeväxling i plattan. Det är bättre för växterna. 

– Men det var tur att jag är ganska händig. Det var faktiskt rätt pyssligt att få ihop det. Det är egentligen inget komplext bygge men det kräver en del eftertanke. Det är många val som ska göras. 

Grunden är uppmurad med tegelsten från en gammal ladugård i grannbyn. Makarna har fått både svårslagen design och praktisk funktion. El och vatten är indraget för att maximera funktionen.

– Vi har odlat tomater, gurkor, kryddor, physalis. Det känns som att detta kan bli en hobby som växer. Då är det bra att vi gjorde det stort. Jag hörde mig för innan och många sa just det; att vi kommer att vilja utnyttja det mer än vad vi kanske trott från början, och att det är då är dumt att bygga för litet.

När sommaren lider mot sitt slut åker odlingslådor ut och fler stolar in och växthuset får en tydligare karaktär av uterum.

– Skänken kan användas både för redskap och som avställningsyta. Eller som ett serveringsbord. Det är fint och behagligt där ute med plädar och levande ljus även när det blir kallare. Vi har till och med suttit där när det varit minusgrader ute. Då har vi haft hjälp av en liten värmefläkt.

 

Diskutera