Nyår och tolvslag. Familjen Petersson och vännerna tar plats i spabadet med ett glas bubbel och tittar på fyrverkerierna. Det är tradition. Men badet används året om och har blivit en njutningsfull samlingspunkt för mamma, pappa och två barn.

Man kan fredagsmysa på olika sätt. Martin Petersson i Höganäs står som många andra och lagar tacos till familjen. Men sedan skippar de tv-soffan. I stället svidar gänget om och sjunger ner i ett 38-gradigt spabad från Skånska Byggvaror.

Härligt utomhusspa

– Där pratar vi om veckan som gått och har tid för varandra på ett sätt som man kanske inte har i tv-soffan. Där plingar det i mobiler. Det ska kollas resultat på text-tv:n. Någon sitter med Instagram. Att hoppa ned i badet är verkligen avkoppling för oss.

Familjen Petersson bor i en radhuslänga, och har en liten trädgård på baksidan. Där placerades spabadet i ena hörnet sensommaren 2013. 

Vi ville ha egen avkoppling hemma. Vi hade en bastu, men den tenderar att bli full av urvuxna barnkläder och extramadrasser. Att bada spa är så tillgängligt. Det står där och kan användas direkt. Vi ville inte ha en vedeldad som kräver förberedelser.

– Vi har det igång året runt. På sommaren sänker vi temperaturen ner till kanske 28 grader. Men mest njuter vi faktiskt av spabadet höst och vinter. Vi badar ett par-tre gånger i veckan då. Det är oslagbart om man som fotbollsföräldrer stått och frusit in i märgen i ett par timmar. Ingenting får upp temperaturen så snabbt som att komma hem och sätta sig i spat. 

Badet har en liggplats och fem sittplatser, men det var inga problem att hoppa ned sju vuxna det senaste årsskiftet. Barnen hade badat innan. Nu satt där ett helt kompisgäng med champagne i händerna och tittade på fyrverkerierna. 

Härligt utomhusspa

– Hade vi bara haft större yta så hade vi nog valt ett ännu större spa, men vi gjorde några andra smarta val som jag kan tipsa om. Vi tog hjälp av en kranlyft för att få spat på plats exakt där vi ville ha det. Vi hade ritat upp märken med hjälp av barnens gatkritor och sedan köpte vi till ett locklyft. Locket är inte tungt men det är otympligt. Nu kan jag gå ut själv och plocka bort locket, och jag slipper lägga det på gräsmattan så att det blir skitigt och slitet.

Badet kostade i runda slängar 45 000. Väl investerade pengar, enligt Martin.

– Samtidigt investerade vi i en ny tvättmaskin och en ny torktumlare. Vi fick från typ D-klass till A++. Vi har inte märkt att det hänt något särskilt med elförbrukningen, trots att spat är igång året runt. Det är heller inte jobbigt att underhålla det. En klortablett då och då och sedan rengör vi filtret varannan månad.

– Det är en skön känsla att veta att det står där.   Det har funnits dagar när det har räddat en hel dag. Det är oslagbart att hoppa ner där när barnen har somnat och man haft  långa och köriga dag. Det skapar också atmosfär åt trädgården, även när det inte används.

Diskutera