Den här vintern gick Sveriges ledande leverantörer av uterum samman och satsade på P-märkning. Väljer du ett P-märkt uterum så vet du att du beställer hem riktigt bra grejer.

Du kan känna dig lite extra trygg när du köper en vara som är P-märkt. Märkningen innebär att produkten har gått igenom noggranna kvalitetskontroller utförda av en oberoende part.

Tidigare har det inte gått att få just uterum med den här kvalitetsstämpeln på sig, men lagom till årets utesäsong blir det ändring på det.

Mängder av tillverkarnas uterumsalternativ har skickats till Borås för hårda tester. Där finns Sveriges tekniska forskningsinstitut, som för inte så länge sedan var en myndighet och hette Statens provningsanstalt. SP, förkortningen lever kvar, testar mängder av produkter inom mängder av områden.

P-märkta uterum har utsatts för noggranna kontroller bland annat när det gäller säkerhet, vattentäthet, lufttäthet och energiprestanda.

– Det är förstås en trygghet när man köper ett uterum, att veta att det finns säkerhet mot personskador, att det tål ett kraftigt slagregn, att bärförmågan, stadgan och beständigheten motsvarar högt ställda krav, säger Skånska Byggvarors produktchef Jesper Nilsson.

Folket i Borås testar produkter på snart sagt hur många områden som helst, på hur många sätt som helst. För att få en P-märkning kan en tillverkare behöva prestera en rad förbättringar från det första testtillfället. När P-märket väl är på plats vet du att du har en produkt som är i toppklass.

pmark.jpeg

 Här kan du läsa mer om provning och utvärderingar på SP:s hemsida.

 

Diskutera