Skinande rena fönster i uterum och växthus är enklare än du tror. Här får du kristallklara tips från experterna på Eriks Fönsterputs!

– Lika underbart som rena fönsterrutor kan vara, lika förskräckligt trist kan skitiga rutor vara. Särskilt när det kommer till glaspartier i växthus och uterum. Så håll rutorna rena så maxar du njutningen i dina soldränkta rum, säger Torbjörn Malmqvist på Eriks Fönsterputs i skånska Höganäs.

aWTAdOI7.jpg

Längst ned i artikeln hittar du konkreta tips på do's and dont's.

Även om det är samma sorts glas i uterum och växthus så lever dessa glasytor ett ganska annorlunda liv jämfört med glas i dörrar och fönster. Närheten till naturen innebär att glaset utsätts för mer damm, insekter och luftens partiklar. Helt enkelt: Glaspartier i uterum och växthus blir skitigare!

– Ja glaset lever mer utsatt och behöver lite extra omvårdnad för att bli skinande rena. Exempelvis växer blommor invid glaset, vi sprutar vi blomsterspray på växter i växthuset och inte sällan står grillen nära inpå uterummet. Växtsaft, kemikalier och fetter hamnar på glaset och kan vara riktigt knepigt att få bort, berättar Torbjörn som sedan många år är expert på fönsterputs.

Särskilda utmaningar i växthus och uterum

Växthus_Odla_82_Alu_Glas_Sara_Hedlund_Miljö_11.jpgEftersom uterum, med sina dominerande glasytor, befinner sig mellan husets inre och trädgårdshavet utsätts de för extra mycket smuts. Under halva året står dörrar och fönster öppna långa tider och insekter och partiklar från luft och trädgård tränger in i rummet. Eftersom insidan i rummet, dvs glaset, blir varmt i solen söker sig ibland insikter sig dit och smutsar framförallt ner glaset från insidan.

– I ett uterum är minst lika viktigt att putsa insidan som utsidan. I växthuset är å andra sidan ofta taket extra utmanande eftersom det är både svårt att nå samt ofta hamnar under nedfallande löv och sav från närliggande träd. Tricket i båda fall är att rengöra OFTA och inte låta smutsen bita sig fast, säger Torbjörn.

När det kommer till att göra rent tak på växthus eller uterum, glas eller kanalplast, är tipset att skaffa förlängare till putssvamp och fönsterskrapa. Då kan man nå flera meter breda ytor från en stege exempelvis.

foto martin wingren lokaltidningen.jpg

Foto: Martin Wingren, Lokaltidningen.

Kristallklara tips från Eriks Fönsterputs

GÖR INTE:

  • Undvik putsande av varma glasrutor. Vattnet torkar snabbt, särskilt i varma växthus och uterum
  • Spruta inte blomspray på fönster
  • Tidningspapper är INTE bra - kan skada och svårt få snyggt
  • Undvik direkt kontakt mellan växter och glas
  • Ställ inte grillen nära fönster – fett är väldigt svårt få bort

GÖR SÅ HÄR:

  • Investera i proffsverktyg såsom gummiskrapa och pälshållare
  • Använd mjuka material på fönster
  • Använd vanligt diskmedel och rikligt med vatten
  • Använd vid behov avjoniserat vatten (batterivatten) och mikrotrasa vid specialbehov – blir inga kalkfläckar om du har svårt att skrapa bort allt vatten

Länk till www.eriksfonsterputs.se

Här får du veta hur du får tak och trädäck rena och fina.

Diskutera