Per-Ivan är produktchef på Skånska Byggvaror. Med över 20 år i branschen kan han det mesta om uterum! Vi har bett honom svara på de vanligaste funderingarna uterumsköpare har. Det kan finnas mycket att tänka på och det är såklart viktigt att det blir rätt och inte minst på det sätt som ni önskar. Läs igenom Per-Ivans tips så kan ni känna er tryggare i ert uterumsval.
Placering av uterum– När det kommer till placering är det viktigt att tänka på hur trädgården ser ut. Det kanske finns träd som kommer att skugga det nya rummet, medan andra träd ger precis det insynsskydd ni vill ha. Se er omkring i er trädgård, både från insidan och utsidan. Börja sedan med att göra några kopior på era husritningar. På dem kan ni skissa var och hur ni vill ha uterummet. Det kan vara bra att lägga det i anslutning till vardagsrum eller kök!
Vilket väderstreck är bäst?– När ni väljer väderstreck behöver ni tänka igenom frågor som: Vill ni ha morgonsol eller kvällssol? Är söderläge för varmt? Eller är man kanske ute efter att kunna gå ut tidigt på våren? Fundera helt enkelt igenom hur mycket ljus och sol ni vill ha i ert uterum. Jag tycker att söder- eller västerläge är optimalt för att kunna njuta av solen så mycket som möjligt!
Hur stort ska det vara?
– Storleken på ert uterum handlar mycket om vad ni tänkt använda det till. Mitt tips är att inte bygga för litet. Ni vill ha plats för växter, möbler, barnkalas, midsommarfirandet, förvaring, ja till det mesta. Vi gör med jämna mellanrum hembesök hos människor som byggt riktigt häftiga uterum. Det är undantagslöst så att de säger att de utnyttjar uterummet ännu mer än vad de hade kunnat drömma om från början. Då är det ju synd om man byggt det för litet.
Fristående eller anslutet?
– Det finns fördelar med fristående uterum. De kan ni placera på drömplatsen i er trädgård och de blir som en oas att besöka. Men det finns fördelar med uterum som sitter ihop med vardagsrum eller kök också. De blir en del av huset på ett annat sätt och en härlig förlängning som gör hela hemmet till en del av naturen. Även här avgörs mycket av vad ni tänkt använda uterummet till.
Vill du kunna sitta utomhus på vintern?
– Vissa tänker att uterum mest är en plats för sommaren och våren men jag förespråkar alltid uterum gjorda för året-runt-bruk. Rummet blir ofta en favoritplats för hela familjen och då vill ni kunna sitta och njuta även under de kallare årstiderna, vilket blir fullt möjligt med en extra värmekälla. Det är riktigt trevligt att äta en lång helgfrukost i ett varmt uterum en kall novemberdag medan snöflingorna faller utanför.