Har du byggt ett dyrt uterum och ska sälja huset? Grattis, då är det en investering du har gjort! Vi har snackat huspriser med en som kan sånt här.

Det finns förstås några självklara saker som avgör priset på en bostad där läget, storleken och skicket är de mest uppenbara.

Sedan blir det faktiskt snårigare.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gjorde en landsomfattande undersökning bland villaägare. Frågan var kort och gott: Vad tror du skulle höja värdet på villan mest om du skulle sälja bostaden direkt efter renovering? 

4 av 10 svarar nytt kök och/eller nytt badrum.

goran.png– Och det kan förstås driva upp priset, men då är det väldigt viktigt att det är ordentligt gjort, säger mäklaren Göran Lindohf på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Helsingborg.

– Om det är lite slarvigt gjort så är det nästan bättre att det inte finns något kök alls, om man ska hårdra det lite. Slarv eller bristande finish kan göra att kunden blir osäker på annat i huset. 

– Människor har väldigt bra koll på vad kök och badrum kostar, och ofta finns den kostnaden med i bakhuvudet när man tittar på ett nytt objekt. Det här är dessutom renoveringar som folk tycker är kul, som ger stor effekt.

– Att dränera om är däremot både tråkigt och kostsamt. Är det gjort så kan det vara mer värt för köparen än ett sprillans nytt kök.

I undersökningen om renoveringars effekter vid en husförsäljning följer i tur och ordning nytt värmesystem, renoverat tak och nya fönster.

Vi frågade Göran Lindohf om lite andra saker i och kring ett hem som är tacksamt att hitta om man som mäklare kommer hem till en ny kund.

Uterum 

– Om du har två helt identiska villor i samma skick jämte varandra och det ena har ett uterum, men det andra inte? Priset på villan med ett schysst uterum kan faktiskt bli ett par hundratusen dyrare. Särskilt om trädgården också är i ordning, där man har skapat olika rum och miljöer. Om ett uterum kostar 60 000 skulle jag säga att man får igen de pengarna med råge vid en försäljning. 

Fristående_Uterum_Önska_21,4_Molander_2016_Miljö_11.jpg

Pool

– Om du kan bygga en riktig nedgrävd pool för under 200 000 så får du igen pengarna, men annars inte. Det beror jättemycket på tomtens läge, och hur bra poolen är integrerad med uteplats och bostad.

Växthus

– När det händer mer i trädgården än bara en platt grönyta, så är det något som höjer värdet på bostaden. Växthus är absolut en sådan grej. Men det kan räcka med lite spaljéer och ett snyggt förråd.

Växthus_Spira_Orangeri_21,5_kvm_Svart_1.jpg

Garage eller carport

– Klart att allt som tillför bostaden något också höjer värdet på den. Men generellt sett gäller alltid att det behöver vara ordentligt gjort. Om garageporten är taffligt monterad så tänker spekulanten lätt att då är det nog något strul med kaklet i badrummet också.

Förvaringslösningar

– Brist på bra förvaring är vanligt i moderna hus. Dålig förvaring är faktiskt något som kan få en kund att avstå ett köp. Hela skjutdörrar framför smart inredning är absolut något som uppskattas av alla. Man får aldrig höra att det finns för mycket förvaring!

Ytor

– Lite färg och brädor ger ett välordnat intryck. Det är en arbetsinsats, men det är inte så kostsamt och det är definitivt värt att se över panel och sådant. Samma sak med lister och trösklar. Ofärdiga detaljer är något som kunder reagerar på. 

Kök och badrum 

– Som sagt, det här är något som många faktiskt vill fixa själva när de gör en stor husinvestering. Finns det ett nytt kök som inte faller köparen i smaken så är det snarare en nackdel. Då känner köparen att den får betala för något som ändå ska ut. Det finns tillfällen när det rentav är bättre med ett gammalt kök! Medan ett nytt kök som köparen gillar förstås är en bra sak.

Vit_alugrepp_90C_stilla_spegelskåp.jpg

Prenumerera på Drömhemmet

Diskutera