Att förvara eller inte förvara. Det är ingen fråga för Förvaringsdrottningen Paulina Draganja. Här lär hon en notorisk slarver att han mår bra av ordning och reda där hemma. Du kanske känner någon som behöver läsa det här?

Paulina Draganja är kvinnan bakom bloggen Förvaringsdrottningen.com och boken Förvara smart – organisera ditt hem. Hon kanske har ett och annat att lära ut till någon som trivs bäst när det är städat och alla saker är på rätt plats, men som har förtvivlat svårt att upprätthålla Status Quo?

– Det finns två kategorier av människor; de som har ordning och de som inte har ordning. Frågan är då varför vissa inte har ordning och vad som krävs för att de ska ha det? Jag tror inte på det stökiga skrivbordet. Vissa klarar av det bättre än andra, men egentligen mår alla bäst av ordning! Och jag har aldrig träffat någon som inte har en förvaringsutmaning.

Nummer ett i Paulinas trestegsmodell för bättre ordning heter: Rätt lösning!

– Du får aldrig ordning där hemma om du inte har rätt lösningar. Garderoberna måste finnas där, trådbackarna och skoförvaringen också. När lösningarna är på plats har du den första förutsättningen för att skapa ordning.

Förvaringsdrottningen Paulina Draganja

Sedan kommer vi till rätt struktur; alltså hur man jobbar med de lösningar man redan skaffat sig.

– Använder du sjalar och strumpbyxor tillsammans? Då kanske du ska förvara dem på samma ställe. Vilka kläder använder du ofta? De kanske ska finnas på sin egen plats, medan andra plagg kan stuvas undan. Självklart jobbar du med säsonger. Vinterkläder behöver sin egen undanskymda plats när det är sommar, och tvärtom.

När lösningarna och strukturen finns där så kommer vi till det kritiska momentet, skärselden som alla förvaringslösningar måste passera igenom. Det som Paulina kallar för rutinen. 

– Du behöver avsätta en plats för varje sak du har i ditt hem. Och sedan lägga tillbaka den där när den har använts. Annars kommer du ju inte att behålla ordningen. I detta ingår också att du måste rensa med jämna mellanrum. Kommer något in så måste något ut!Förvara smart med Förvaringsdrottningen

Det här är tre grundregler. Varje moment går att nörda ner sig gränslöst i. I Paulinas bok får du veta hur du jobbar med allt från presentpapper till smink och barnrum.

– Jag har alltid haft den här böjelsen för ordning. Redan som liten kunde jag börja städa och organisera hemma hos kompisar. Men det var ingen som höll på och skrev om det här så jag började blogga och på den vägen är det. Jag brukade jobba mycket ideellt, med Röda Korset och som mentor åt ungdomar. Det här är ett annat sätt att hjälpa folk. Jag möts av så mycket tacksamhet! Näthat är okänt för mig, jag får bara nätkärlek!

Min fru har hängt mina skjortor i färgskala. Är det ett bra sätt tycker du?

– Det kan det vara. Men den garderob som passar dig passar kanske inte mig. Bra förvaring måste anpassas efter individen. Är det compact living? Då är förvaringen akut, något man måste ta tag i direkt. Har man stora ytor är det lättare att jobba med överskådligheten. Har ni barn? Finns det förvaring i lämplig barnhöjd? Vill du hänga dina byxor eller ska de ligga på en hylla? Var och en måste utgå från sina egna behov.

Precis som Skånska Byggvaror skriver i sin senaste förvaringskatalog - bra förvaring är en snabb väg till sinnesfrid – ett sätt att minska stress och öka halterna av Zen i sitt liv, att kunna ta tillvara på ögonblicket så som det är!

Vill du läsa mer om förvaring och olika förvaringsmöjligheter, ladda då enkelt ner Förvaringskatalogen nedan!

Hämta vår förvaringskatalog

Förvara smart

(Foton: Ulf Huett)
 

Diskutera