Försenade avgångar, trånga hotellrum och turistfällor. Ja sommarsemestern blir inte alltid som man tänkt sig. Men man behöver inte ge upp för det, nu kan du fira hemester i ditt eget växthus! Resan är halva nöjet, så sätt dig med en kopp kaffe och börja planlöst skissa i ett anteckningsblock.

Placering av växthuset

Svalt i skuggan, i gassande sol eller någonstans mittemellan? Svaret är att ändamålet styr placeringen. Beroende på om du vill använda växthuset för att koppla av och umgås med familjen eller för att förverkliga dina odlingsplaner så är det viktigt att tänka på var det ska stå.

Ska växthuset bli en plats för familjen att mötas och umgås finns det en del faktorer att tänka på. Att hitta en plats med lagom mycket sol och skugga kan vara klurigt. En god idé är att hitta en plats i närheten av träd eller något som ger lagom mycket behaglig skugga. Planering är a och o för att hitta favoritplatsen i trädgården.

Sullkullan, Skånska - blogg-3Ett växthus från Odla-serien lämpligt placerad för både odling och umgänge.

Vill du däremot nyttja växthuset för odling är en plats i trädgården med många soltimmar en bra utgångspunkt. Undvik områden där växthuset skyms allt för mycket från solen. Samtidigt är det också viktigt att platsen är skyddad från allt för stark vind eftersom det sänker temperaturen. Träplank eller en länga med lagom höga häckväxter kan skapa ett gott luftmotstånd.

Ta dig ut i trädgården och markera med stenar eller pinnar var du tänkt att växthuset ska stå. På så sätt får du en bild av hur det kommer att se ut i verkligheten när ditt växthus levererats. Se till att din hemester blir unik och precis som du vill ha den.

Uttryck din personlighet
Ledigheten handlar om att skapa en rofylld stämning och att ladda batterierna. Tillåt dig drömma stort för att inte missa viktiga detaljer som du vill förverkliga. Är du svag för den viktorianska stilen kanske Oas-serien passar dig med dess klassiska nockdekor som utsmyckning.

Oas-mini-Nockdeckor

 Oas Mini – Victorian Svart.

Eftersom du äger full kontroll över hur ditt växthus kommer se ut är det upp till dig hur utnyttjar ytorna. Gör det till en plats där meditativt arbete och avkoppling möts i harmoni. En bekväm solstol behöver inte ta så mycket plats i ett genomtänkt växthus.

Det är också viktigt att tänka på förvaring och struktur när du planerar ditt växthus. Många märker snabbt att växthuset snabbt fylls med både växter och möbler. Men det finns smarta förvaringslösningar som hyllor och bord för att få plats med allt man vill ha i sitt växthus.

vaxthus_inredningInredningsdetaljer för växthus.

Snabb checklista för växthusplaneringen:

  • Storlek – hur många kvadratmeter passar mig?
  • Material – glas eller kanalplast?
  • Placering – ska växthuset stå på en solig eller skuggig plats i trädgården?
  • Form – planlösningen för ditt växthus har en stor roll i hur du vill placera ut föremål i ditt växthus
  • Detaljer – hur kommer min personliga prägel fram?


Det spelar ingen roll om du inte har plats eller budgeten för det du vill åstadkomma. För ju mer du tänker och funderar kring ditt ideala växthus desto snabbare ser du en realistisk bild framför dig. Att nå sitt mål handlar om att göra kompromisser under planeringens gång. Dessutom är det roligt!

Skånska Byggvaror är med dig hela vägen från idé till färdigt projekt. Ta hjälp av vår support eller läs mer om våra produkter på vår hemsida.

Diskutera