Du vill inte ha skrymmande golvhögtalare och kablar att snubbla över i ditt uterum. Men säkert vill du kunna lyssna på lite skön musik när du sitter där. Det finns mängder av lösningar – och de behöver inte kosta skjortan.

 Micke och Daniel driver Hifi-klubben på Drottninggatan i Helsingborg. Det här är två ljudexperter som vet vad de talar om. De har inte bara en butik sprängfylld med välklingande högtalare och stärkare och spelare – de har också var sitt hem med olika förutsättningar, och olika lösningar.

Men rent generellt kan man säga att det finns två startplatser på vägen mot bra ljud i ditt uterum. Har du ett enkelt sommaruterum utan någon isolering att tala om, eller snackar vi om en välisolerad vinterträdgård?

– Är det tillräckligt torrt och varmt kan du förstås ha vilken utrustning som helst i ditt uterum. Jag hade kanske satsat på en in wall-lösning för högtalarna. Du behöver ha 10 centimeter tillgodo på insidan av väggen, men har du det så är en högtalare i väggen det absolut snyggaste och mest praktiska, säger Daniel.

 

Räkna med att en högtalare monterad inne i väggen kostar runt 3 000 kronor paret. Det blir billigare om du istället kan placera dem i taket. Då klarar du dig undan med 2 000 i utgångsläget.

– Har du ett uterum som blir både fuktigt ochkallt kanske du ska satsa på en utomhushögtalare som tål väder och vind. Det finns jättebra lösningar för runt 4 000 kronor.

Vitsen med ljud speciellt anpassat för uterummet är uppenbar. Vill du spela musik från din inomhusanläggning måste du kanske gå alltför hårt fram med volymknappen för att tonerna ska nå ut till er parmiddag i sommarkvällen. Och samtidigt ska barnen se på tv där inne. Det går ju inte. Du vill ha en ljudlösning specifikt för ditt uterum.

Det kanske smidigaste valet är att satsa på en trådlös och smidig högtalare. Så har Daniel själv gjort.

– Nu har jag inget uterum men jag har en uteplats. Och reglerna tillåter mig inte att montera högtalare på fasaden. Jag har en Sonos Play:1 som jag tar med mig ut. Den är liten och smidig och låter bra för lite drygt 2 000 kronor. Den är dessutom badrumsklassad och tål kondens.

Kollegan Micke har ett uterum till sitt radhus. Han har också satsas på märket Sonos, pionjärer och marknadsledande när det kommer till trådlös musik. Det är förstås skönt att slippa kablar här och var när du balanserar med tapasbrickor och grillröror bland bord och stolar.

Hifiklubben tipsar

– Jag har placerat en Sonos Connect Amp i uterummet. Förstärkaren får stå där alltid, trots att uterummet inte är vinterisolerat. Den verkar klara det bra! Till förstärkaren har jag två högtalare från B&W, fast monterade. När vi öppnar upp glasdörrarna till trädäcket så fixar anläggningen att nå ut dit också.

Trådlöst är smidigt. Men du måste inte ha Sonos. Japanska Denon har tillexempel en motsvarighet som heter Heos. Deras ingångsmodell har finurligheten att det finns både batteripack och blåtand. Du behöver inte ens ha tillgång till ett eluttag i ditt uterum.

Det är ju annars en sak att tänka på.

– Du vill ha tillgång till ström i uterummet. Annars är du liksom hänvisad till batteri och blåtand, och då har du inte lika många möjligheter. Innan du bygger ditt uterum vill du kanske fundera på sladdragningen. Säg att du vill ha in wall-högtalare. Det är oändligt mycket enklare att dra kabel när du bygger uterummet, istället för efteråt.

Vad du väljer för ljudlösning i uterummet beror i slutändan på en sak. Hur mycket älskar du musik och ljud? Hur använder du din anläggning? Vill du sitta där och verkligen lyssna? Då ska du förstås satsa på rejäla doningar och tar sikte på en fast installation från 7-8 000 och uppåt. Tycker att det räcker med lite lagom ljud i bakgrunden? Då väljer du en trådlös instegsmodell för runt 2 000 kronor.

Så låter det i våra uterum i sommar!

Vilken musik tar du med dig till uterummet? Vi lät några av våra anställda knåpa ihop en spellista. Här får du några länkar och några rader om hur listmakarna tänkt.

David Lindman, copywriter:

David LindmanJag funderade på olika teman. Bara låtar på svenska, bara oerhört snygga låttitlar eller låtar som passar när det regnar. Det blev istället 30 personliga favoriter i en hysterisk misch-masch från då och nu som jag hade kunnat ta med mig till en öde ö och leva med några månader. Här finns stora tankar och känslor, och inte så mycket maskiner.  

Lyssna på spellistan En öde ö

 Victoria Hamnäs, webbadministratör:

Victoria HamnäsMin spellista är låtar från ett gammalt blandband jag gjorde sommaren 1991. Det är en skön samling med låtar från 80- och 90-talet, som passar för både solgassande och regnsmattrande dagar. Jag spelar listan varje år och minns svunna sommartider och skapar nya minnen.

Lyssna på spellistan Blandbandet från sommaren 91

Anna Münter, strategisk inköpare:

Anna MünterDet här är en sjukt skön indieinspirerad spellista för en fin nostalgikväll i uterummet.  Det är favoriter från en tid när britpopen var som störst och när Manchester var musikhuvudstad. 


Lyssna på spellistan Sjukt skön indiekväll

 

Diskutera