Sommarstugan hade två sovrum, ett stort fint kök – och ett pyttelitet vardagsrum. En vinterträdgård på 20 kvadrat löste det problemet, och förde med sig en hel rad andra grymma fördelar för Curt Ståhlenberg i Uppsala.

Stugan vid Upplandskusten en mil norr om Forsmarks kärnkraftverk inköptes för sex år sedan. Den ligger pittoreskt och vackert i skogsbrynet, inte långt från havet. Och den hade egentligen det mesta Ståhlenbergs önskade. Utom ett ordentligt vardagsrum.

– På trädäcket kunde det bli kallt om kvällarna, när vinden från havet drog in. Då blev det att man hamnade vid köksbordet eller i den lilla soffan framför tv:n i det lilla vardagsrummet. Jag har många gånger stått vid fönstret på kortsidan och tänkt att där skulle man bygga något.

011.jpg

Sagt och gjort. Curt Ståhlenberg besökte Skånska Byggvarors butik i Uppsala och bestämde sig för ett Isomax på 20 kvadrat. Han tog en snickarkompis till hjälp och byggde uterummet på plintar vid kortsidan. Han lät regelverket fortsätta någon meter ut, så att han fick en liten balkong utanför uterummet.

– Det blev ganska hög fallhöjd så jag fick bygga ett räcke och klä in nederdelen med virke. Nu känner man sig som en dansbandssångare på scen när man står där!

20 centimeters isolering i golvet och vinterbonat tak med tåliga partier gör att uterummet kan användas året runt. 

– Och nu får vi plats även när vi har besök – utan att någon behöver frysa. Vi är väldigt nöjda. Det kostade lite extra – närmare 180 000 totalt – men det var lika bra att göra det ordentligt när vi ändå satte igång.

005.jpgSamma tänk hade de när de bestämde sig för att flytta bastun. In på uppfarten svängde en 55-tons kranbil och bastun hamnade i skogen istället för på uppfarten.

Nu är det i princip bara belysning kvar. Och även där har Curt Ståhlenberg bestämt sig för att gå all in.

– Jag har väntat med belysning eftersom jag velat bli säker på vad som skulle funka bäst. Många har föreslagit LED-lampor men jag har en elektriker på jobbet som hävdat att det blir för smått. Han har jobbat med belysning på flera uterum och har rekommenderat något som känns klockrent.

Klockrent innebär en upp- och nedbelysning vid trekanten under krysset vid fönsterpartierna i taket. Sedan bara nedbelysning vid hörnen. Och slutligen spottar under takfoten på sidorna. Spottar som styrs via en app i mobilen, både när de ska tändas och släckas och vilken styrka som önskas. Det kommer att bli en behaglig ljusfest i stugan vid skogsbrynet.

– Det är vettigt att ta hjälp av folk som vet. Jag säljer bredband, fiber till villa, hos Gävle Energi och vet inte mycket om belysning. Man får fråga sig fram. Det gjorde jag också inför bygget. Jag googlade mycket och fick bland annat tips om att måla stommarna innan montering. Jag hade allt upplagt och utmärkt på uppfarten. Det tog några helger när jag gick och målade, men jag hade igen den tiden sedan.

Slutresultatet har uppgraderat sommarstugan till ett mysigt och lyxigt åretrunt-boende.

– Vi var där på vintrarna innan också, men nu är det en helt annan värld!

008.jpg

Prenumerera på Drömhemmet

Diskutera