Kjell och Angeles Salander i Luleå har byggt ett fristående uterum med spansk touch. Oasen vid skogen har till och med fått ett spanskt namn: Terraza Del Sol.

Det spanska i villaområdet 3 km från Luleås centrum har sin naturliga förklaring. Angeles kommer från Spanien, och är den som har de mest kreativa idéerna i familjen Salander, som också innehåller 10-årige Victor.

Härliga stunder i uterummet!

Det här uterummet är speciellt på fler sätt än så. Det är ett bygge efter egna ritningar och idéer, beläget i ett gammalt potatisland där tomten tar slut och en allmänning med skog och berg tar vid. Det är 18 kvadratmeter stort och ligger majestätiskt, med plats för ett utekök på höger sida och plats för solstol på den vänstra. Inuti är det avdelat i två rum. En matplats och en loungedel, där två begagnade soffor från Blocket låter Kjell och Angeles ta bekväma siestor.

Uterummet med spanska influenser

– Haha, man tar till sig de bästa delarna när man får chansen att lära känna en ny kultur. Siesta, tapas och goda viner, ler Kjell, IT-specialist till yrket men också tillräckligt mycket händig hemmaman för att bygga ett uterum med egna händer.

Haha, man tar till sig de bästa delarna när man får chansen att lära känna en ny kultur. Siesta, tapas och goda viner!

– Vi köpte huset, en enplansvilla med källare från 1949, 2006. Då var det bara ett stort potatisland där uterummet står nu. Vi byggde en altan i trä på 40 kvadrat, och har alltid tänkt att vi ska ha ett uterum. Vi har löst det temporärt, med lösningar i tyg och en paviljong – men sådant håller bara något år. Vi byggde uterummet 2015.

- Det kanske gick loss på 60 000 kr med kamin så det var inte gratis, Spanska toner i uterummetmen vi har inte ångrat oss en sekund.   

Enkelhet och bekvämlighet har präglat hela processen.

– Vi gjorde mycket research, det behöver man, innan vi blev inspirerade av ett fristående uterum i Skånska Byggvarors produktkatalog. Vi har inte isolerat det, men satt in en kamin och förra hösten kunde vi utnyttja det till oktober. Sista helgen satt vi där ute i oktober under ett helt fantastiskt norrsken, och det var 20 grader varmt i rummet.

Enkelheten har också bestått i att bara tänka på sig själva och familjens behov, snarare än att försöka imponera på andra.

– En del tänker säkert att det blir bökigt om man måste gå 20 meter till sitt uterum och bära på saker. Men vi har ett utekök där med en enkel trädgårdsslang till kran och diskvatten. Vi har porslin där ute, och ett land med sallad och grejer i anslutning.

Vi har inte gjort saker och ting superavancerat. Vi har valt ganska billigt, men funktionsdugligt material. Vi har trevlig belysning som lyser upp kvällarna, men allt är basic och gjort för oss själva, inte för att impa på någon.

- Sofforna är begagnade från Blocket, en brun och en röd. Vi har inte precis kikat i inredningstidningar, men de är mysiga att ligga och vila i. Vi har det mesta vi behöver där. Det är tvärtom en fördel att det är lite avskilt från huset. På något sätt kopplar vi av där ännu mer då.

Kjell och sonen Victor i fotbollskamp framför uterummet

– Vi har inte gjort saker och ting superavancerat. Vi har valt ganska billigt, men funktionsdugligt material. Vi har trevlig belysning som lyser upp kvällarna, men allt är basic och gjort för oss själva, inte för att impa på någon. Men jag måste säga att vi fått mycket lovord ändå! Tänk vad man kan skapa själv, om man bara vågar och vill!

Fristående uterum i norrlänsk miljö

Spansk touch på fristående uterum

Diskutera