Stormen Gorm slog hårt mot nordväst-Skåne förra vintern. När den bedarrat gick Birgitta Darrell i morgonrock och plockade glasskivor från gatan klockan 03 på morgonen. Familjens sprillans nya växthus fanns inte mer. Men stormen blev också starten för en hel räcka nya trädgårdslösningar.

Redan tidigt på kvällen den 29 november stängde Öresundsbron. Snart kom det rapporter om skador på husfasader och tak som lossnat. I Helsingborg uppmättes vindhastigheter som överträffade orkanen Gudrun. I det gamla charmiga fiskeläget Råå satt Birgitta Darrell och maken Janne och slängde nervösa blickar på det nya växthuset.

– Vindarna skulle börja avta framåt midnatt. När vi gick och lade oss strax därefter stod fortfarande växthuset upp. Senare på natten väckte Janne mig och berättade att det var borta. Jag trodde han skojade men hela växthuset låg ner huller om buller. Vi hade precis hunnit inviga det. Inrett det, druckit lite glögg och satt ut lyktor.

rasat.png

Nu var det helt raserat. Hela glasskivor hade blåst ut på gatan. Väggar och tak låg i spillror över de stackars övervintrande växterna som förvarades där.

Det är surt att behöva börja om med ett nyss avslutat stort projekt. Det är surt att behöva dammsuga en vintrig gräsmatta i jakten på splitter. Och att behöva ägna sig åt kundservice- och försäkringsärenden när allt man ville var att få njuta av sin nya oas.

– Jag trodde att det skulle gå på hemförsäkringen, men det gör det inte om man inte anmält att man har ett växthus. Och det hade vi inte gjort. Men vi fick lite betalt för inredningen, som blev totalförstörd.

Well, ibland är det bara att bryta ihop och komma igen.

Makarna beställde ett nytt växthus hos Skånska Byggvaror. Ett mindre den här gången, som fick en ny plats. På altanen, i skydd av en kraftig bokhäck. Och inget ont som inte har något gott med sig:

forrad.jpg– Där det hade stått fanns nu en rejäl grund kvar. Det såg ut som en dansbana, och så kunde vi ju inte ha det! Så vi köpte en förrådsbyggnad med namnet Jakob. Där har vi alla våra trädgårdsgrejer nu; gräsklippare, spadar och grejer till vår lilla pool. Alla saker som har med odling att göra förvarar vi i växthuset. Och allt det andra står i ett garage som vi har byggt om till förråd. Det har blivit en fantastisk, funktionell ordning!

Makarna kunde ta tillvara på de glas från det gamla växthuset som fortfarande var hela. De hamnade i det nya växthuset, som nu fått en säsong på sig.

Där har Birgitta odlat traditionella grejer som tomater och kryddor. Men hon har också använt det till att vinterförvara citrusträd, fikonträd och vinrankor.

Stormen Gorm kom, sågs och raserade. Men den födde också en ny trädgårdsplanering. Och slutet gott, allting gott.

 

Diskutera