Forskning talar för att vi mår synnerligen bra av att vistas i naturen, och gärna till och med övernatta i små stugor med både glasväggar och glastak.
På ön Henriksholm i den dalsländska sjön Ånimmen har man uppfört åtta enkla stugor i glas och trä. Mest glas. En sorts uterum i enslig natur, utan tillgång till omedelbara bekvämligheter. Till och med taket är av glas och lämnar de boende med känslan av att övernatta under bar himmel. Vilket är en stor del av poängen. Så mycket natur som möjligt är parollen. Här kan du betrakta stjärnhimlen och kika ut på tallar och betesmarker och se solen gå ned i ursvensk sjö med skogbeströdda kanter. Du får göra upp eld och paddla kanot men du uppmanas att göra så lite åverkan på naturen som det någonsin är möjligt.
The 72 Hour Cabin Project är en turismsatsning som är en del av programmet Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden, en satsning från regeringen. Turistrådet Västsverige och Visit Sweden ville skapa större uppmärksamhet internationellt för svenska naturupplevelser och allemansrätten.
Men projektet fick också en vetenskaplig touch när forskare från Karolinska Institutet gjorde en fältstudie på fem europeiska gäster i höstas. En brittisk programledare, en fransk taxichaufför, en amerikansk eventkoordinator, en engelsk journalist och en tysk polis fick komma och bo i glashusen i tre dygn, samtidigt som forskarna följde upp vad som hände med deltagarna i just den här delen av projektet. Resultatet var slående. Stressnivåerna hade efter tre dygn minskat med upp till 70 procent. Hjärtrytmen blev långsammare, blodtrycket sjönk, ångestnivåerna dämpades. Dessutom upplevde deltagarna att de kände sig mer kreativa.
Signalen är tydlig: Vi mår bättre om vi får komma närmare naturen och vistas mer i den, i ljusare sammanhang. Men det är ju i och för sig sen gammalt?
Här kan du läsa om familjen som byggde glashusen på ön Henriksholm.
Titta också på inspirerande bilder från en annan sorts uterum.