Sommaren slår till med full kraft och vardagslivet flyttar utomhus. Det är då du upptäcker att du nog behöver göra något åt beläggningar och smuts på trädäck, tak och stenplattor. Så hur går du tillväga?

 Mossa och smuts syns inte så bra under de mörkare och kallare månaderna. Kanske för att man mest håller sig inomhus och bara ägnar utelivet fåfänga dagdrömmar. Så kommer värmen, konkret och plötsligt. Och det ser lite sunkigt ut med smuts och lavar på ytor som borde skina som ditt humör.

 Vi börjar med taket, och vi frågar Magnus Nilsson på Bergåse i Helsingborg: Vad gör jag med all gammal mossa på mitt tak?

– Du klättrar upp på taket och borstar bort det värsta. Sedan behandlar du taket med ett medel som dödar påväxten. Det finns flera likvärdiga produkter med samma användningsområde. Man blötlägger beläggningen med sprayflaska, och sedan tar vädret hand om resten. Det kan ta några månader, men resultatet blir bra. Byggnadsmaterialet påverkas inte negativt och vätskan är biologiskt nedbrytbar.

Trall_ht.jpg

Hellre ren och snygg än smutsig och ful.

(foto:byggahus.se)

Högtryckstvätt är inget bra?

– Det är okej om du har glaserade pannor eller betongpannor. Men har du mer porösa Sanda-plattor från 70-talet så kommer högtrycket att förstöra den skyddande hinnan. Det ser bra ut för stunden, men pannorna kommer att suga till sig smuts och vatten som en svamp – och efter två år har du mer mossa än du hade innan.

Gäller det här även för mitt trädäck och för min plattlagda entré?

– Ja, det kan man säga. Medel som är effektivt mot alger och lav funkar på alla ytor utomhus: Fasader, tak, staket, marksten, trätrall, murar, markiser. Med tiden och regnvattnet blir det bra.

– Men kanske vill du att trätrallen ska se snygg ut direkt. Då får du först använda ett trärent-medel med tensider som rengör enkelt och billigt. Och sedan får du kanske komplettera med ett medel med oxalsyra och blekmedel.

– Högtryck är inte klockrent för trätrall. Du behöver gå så nära att trycket kommer att dra upp fibrer ur träet. Med trärent och blekmedel får du en trätrall på 50 kvadrat ren för en hundring.

– Det finns en dyrare behandling som kallas för Sioo:x. Du både grundbehandlar och ytbehandlar, och det kräver lite mer av både plånbok och arbetsinsats – men du får en naturligt silvergrå yta som håller i tio år.

vankiva-tak-2001.jpg

Tiden och vädret gör jobbet efter att du sprayat på medlet.

(Foto: Grön-Fri)

Jag ska inte olja in min trätrall då?

– Det kan du ju göra. Det blir fint och många tycker om doften av ett nyoljat trädäck. Men efter två år är ju ytan svartgrå igen.

Magnus på Bergåse Magnus på Bergåse. 

Diskutera