Anna-Lena Mann är polisen som också skriver krönikor i GT/Kvällsposten/Expressen. Här förklarar hon vad du kan göra för att minska risken att få besök av tjuvar i hemmet.
Under den senaste tioårsperioden (2006–2015) har det totala antalet anmälda bostadsinbrott ökat med 52 procent. Nivån av anmälda villainbrott ligger nu 76 procent högre än för tio år sedan. Det här är kalla fakta från Brå, Brottsförebyggande rådet.
Det här är siffror och statistik. Man får en lite annan bild av de här siffrorna om man tittar på hur många hushåll som uppger att de blivit utsatta för bostadsinbrott. Den siffran har legat relativt stabilt kring 1 procent de senaste åren. Risken att bli utsatt är alltså förhållandevis liten, fortfarande.
Men den är inte obetydlig, och den ökar om du bor i villa i ett storstadsområde och det är november (tätt följt av december och oktober). Där och då sker de flesta villainbrotten. När det gäller lägenheter är siffrorna mer jämnt fördelade över året.
Vad kan man då göra för att försvåra för tjuvarna? För det är klart att även om man inte kan gardera sig helt, så kan man i alla fall anstränga sig lite för att förbättra oddsen. Vi vände oss till polisen Anna-Lena Mann:
– Fundera först på grannsamverkan, hur ni kan hjälpa varandra. Se till att gräset är klippt. Du kan ha tvätt uthängd och en timer kopplad till både belysning och tv. Töm postlådan. Ska du åka bort så lägg inte ut på sociala medier att du ska vara i Kroatien i två veckor. Det är att bjuda in tjuvarna. Det finns rentav försäkringsbolag som inte delar ut ersättning om någon har talat om för världen att han eller hon ska vara bortrest.
- Det finns andra grejer att göra som inte kostar några pengar alls. Ha inte stegar och verktyg liggandes framme. Det är som att ge tjuven verktyg. Förvara dyrbarheter i ett värdeskåp eller liknande, ha dem inte i nattduksbordet eller på toaletten. Det här gäller framförallt smycken. Tjuvarna hittar dem snabbt.
Sedan finns det åtgärder att ta till som kräver lite investeringar.
Det finns numera jättebra säkerhetsfönster. Skaffa gärna en låsbar balkong- eller altandörr, där du kan ta ut nyckeln. Larm är också bra. Bara dekalen som talar om att du har ett larm fungerar avskräckande. Precis som en Varning för hunden-skylt. Ha gärna en på en schäfer, även om du skulle ha en chihuahua. En hund som skäller på främlingar är för övrigt en av de bästa trygghetsåtgärder jag känner till.
En annan smart sak är att tänka till lite kring hur det ser ut utanför din bostad.
– Höga buskar och träd skyddar för insyn och det kan ju vara trevligt. Men de skyddar också en inbrottstjuv. Röj gärna lite framför huset. Och ha gärna belysning som tänds automatiskt när någon rör sig. Om tjuven är oskyddad, möts av belysning och sedan ett säkerhetsfönster istället för ett gammalt fönster med uppbrytbara träkarmar– då kommer den att avbryta inbrottsförsöket och gå någon annanstans istället.
Får du besök av personer som uppger sig komma från ett larmföretag eller hemtjänsten kan det finnas anledning att vara på sin vakt.
– Oftast är det förstås seriösa företag. Men det finns en del bedragare som försöker utnyttja det här. De ska kunna legitimera sig. Vill du kontrollringa så ska du få det.
Ett sista tips från polisen är att undvika att ha pass liggandes framme, då pass numera är väldigt stöldbegärliga. De är att betrakta som en värdehandling i klass med smycken.
Gör det svårare för tjuven med en ytterdörr med säkerhetspaket.
Mer information och tips hittar du på Brottsförebyggande rådets hemsida.
Inbrottsfakta 2015:
- 22 800 bostadsinbrott polisanmäldes
- 14 700 av bostadsinbrotten skedde i villor
- 8 040 av bostadsinbrotten skedde i lägenheter
- 13 700 inbrott i källare och på vind anmäldes
- 6 000 inbrott i fritidshus anmäldes
- 4 procent = personuppklaringsprocenten för bostadsinbrott