Blanda olika material, gammalt som nytt och blommor av olika slag. Skånska Byggvarors inredningsexpert Pernilla Jansson ger dig bästa tipsen för en lyckad midsommarfest även om vädret inte tillåter!

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-9

Eftersom midsommar inte alltid levererar 25 grader och sol kan ett uterum rädda hela festen. Skånska Byggvarors inredningsexpert Pernilla Janson (bilden) berättar hur du gör midsommarfesten i uterummet fin och festlig med enkla knep.

Vimplar att hänga upp i uterummet ger ett festligt uttryck. Du gör det enkelt av servetter som hängs upp på en tråd. Där bara fantasin sätter gränsen på vilken färg du vill ha på vimplarna, kanske blåa och gula servetter till midsommar. Ett runt bord skapar plats för många där alla är lika delaktiga i middagen. Möblera gärna så att det även finns mingelplatser, någonstans att slå sig ner med fördrinken exempelvis en filt i gräset eller pallar i uterummet. 

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-17

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-4_beskuren

När gästerna anländer kan en kranstation vara en trevlig start på festen. Låt gästerna binda ihop sig egna krans, ställ blommorna i vatten och lägg fram sax och tråd. Aktiviteter är alltid härligt att starta med på en fest.

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-12

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-10

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-11_beskuren

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-6Glasburkar i ståltråd blir ljuslyktor. Ett billigt tips som är miljövänligt, är att återanvända gamla urdiskade glasburkar som ljuslyktor, ju fler lyktor, desto mer stämning när ljuset faller utanför.

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-13

Griffeltavla. Kanske behöver dina vänner hitta till festen med hjälp av en pil eller perfekt för att dela hashtagen till Instagram för kvällen där alla fina bilder kan samlas. Ett knep som är enkelt att göra, köp griffelfärg och måla på de föremål du vill skriva informationen på. Den stora kransen runt träringen skapar stämning och hintar om midsommar. Pernilla säger att man även skulle kunna binda blommor runt hela ringen och hänga den i taket över bordet i uterummet.

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-2x

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-1

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-16

Melonglasspinnar är det perfekta snacket för både vuxna och barn. Där du enkelt stoppar in en träpinne i melonens undersida för att slippa kladd och ge ett trevligt utseende. Att plocka dekoration från trädgården är ett busenkelt tips. Förgyll bordet med en rabarberbukett, minst lika snyggt som en blombukett och dessutom lite nytänkande. Rabarberstjälkarna funkar även utmärkt i drinken och blir en fin touch.

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-7

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-8

Tygservetter får dukningen att kännas lite extra lyxig, knyt ett band runt besticken och knipsa av en liten kvist att fästa på. Pernilla använde skott från olivträd eftersom hon ville få känslan av att dukningen var i en olivlund med olivträd runt bordet. Knipsa även någon kvist till att ligga på bordet.

I vardagsrummet och matsalen är man ofta duktig på att inreda med textilier, men dina gäster behöver sitta skönt vid långa middagar även i uterummet. Se till att det finns en kudde att lägga bakom ryggen och en filt om benen. Det blir mer ombonat och ger ett mysigare intryck.

Blanda gärna glas och porslin, udda stolar och bestick. blanda de möbler du har hemma när du ska ha festen i uterummet. Det skapar en personlig och unik känsla när stolarna nästan känns som gästerna tagit med sig själva.

Ett annat smart tips är att sätta en etikett vid glaset som bordsplacering, men även för att gästerna ska kunna hålla reda på sitt glas under kvällen.

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-5

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-3

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-18

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-4_beskuren

Detaljer, de gamla porslinsfåglarna är loppisfyndade, påminner om den där idylliska fikan med mormor i bersån, använd dig av dekoration som rimmar med känslan du vill skapa på festen.

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-14

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-21

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-26

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-25

Duka ett barnbord för dom små (som här August och Flora) utanför uterummet, oftast älskar dom att få ha sitt eget bord i rätt storlek och det kan kladdas fritt, hurra!

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-15

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-23 (kopia)

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-24

En svalkande drink som passar både vuxen och barn beroende på innehåll förstås, men med piggelin isglass som gemensam ingrediens blir ett roligt inslag i glasen. Servera gärna drinken på ett stort fat eller bricka, som enkelt kan flyttas runt.

SkanskaByggvarorByLindaEliasson2018-19

Bilderna tog Linda Eliasson. 

Diskutera