Gamla 30-talsvillor är oftast inte jättestora. Då kan man behöva tänka till lite för att optimera utrymmet. Roger och Lisbeth i Orsa byggde ett läckert mellanting av skjutdörrsgarderob och walk in closet.

Orsa_fre.jpg

Roger Wesström och Lisbeth Björnebo har renoverat 30-talshuset i omgångar de senaste åren. Ni kan gången. Kök, hall, toalett och så vidare. Nästa gång är turen kommen till tak och fasad. Men planlösningen är ju ofta som den är. Vill man utrymmesoptimera en relativt liten villa så kan man behöva vara både kreativ och händig. En sak som alltid är värd att tänka på är bra förvaring. Bra förvaring löser upp många knutar i ett hem.

Roger och Lisbeth hade en träpanelklädd garderob med snedtak utanför sovrummet. De nådde den via hallen och en sidodörr. Den var bökig att gå in i.

– Mörk och dyster var den också. Det blev lätt att vi bara stuvade in grejer där, även om vi försökte att hålla ordning, säger Roger.

 

Den kreativa lösningen blev:

  • Ut med den gamla garderoben i ena hörnet under snedtaket på andra sidan sovrummet.

  •  Upp med ett hål i väggen för att komma åt den stora garderoben på det sättet, och inte behöva gå ut i hallen.

  • Inred med en kombination av förvaringslösningar.

Sätt skjutdörrar med speglar för, så var den saken också löst.

Frvaring_Mirro_Reportage_Roger_Lisbeth_Orsa_2016_25.jpg

– Vi passerade Skånska Byggvarors butik i Norrköping i samband med en resa. Det är ett tips att gå in hos leverantören för att se och känna. Det är mycket svårare att sitta framför datorn och gissa. Där hittade vi våra skjutdörrar och vi valde Mirro, en lösning som går att måttbeställa på millimetern. Det hade säkert funkat med en standardlösning också, men för oss blev det bäst med måttbeställt.

Inredningen behovsanpassades. Paret behöll långhyllan som satt i garderoben. Den gamla klädstången fick också vara kvar, men kapades av och blev två, en tydlig uppdelning mellan parets hängande kläder. Fristående hyllkombination sattes in.Frvaring_Mirro_Reportage_Roger_Lisbeth_Orsa_2016_19.jpg

Ovanför dörrarna placerades spotlights. Det blev en spotlightlösning även inne i garderoben. Med rörelsedetektor så att så fort man kliver än där är det: Varde ljus!

Vi renoverade hela sovrummet men det vi blev mest nöjda med är helt klart garderoben. Det är ju samma utrymme som tidigare men tack vare skjutdörren och en centrerad ingång kan vi använda den på ett helt annat sätt.

Paret renoverade själva, och hittade också en egen lösning när det gäller annan praktisk funktion i sovrummet: Sänggaveln.

– Vi letade länge men hittade ingen vi fastnade för och så var de oproportionerligt dyra. Vi skruvade upp tunna reglar på väggen. Sedan placerade vi ett klickgolv där. Vi satte lister runt om som vi gersågat och mörkbetsat, så att det blev som en ram. Hela gaveln gick väl på 500 kronor, säger Roger Wesström, som nu går vidare till andra husprojekt.

Taket och fasaden, har vi nämnt. Det ska eventuellt också bli ett uterum på halva det stora trädäck som löper längs med hela hussidan. Tills vidare är det i alla grym ordning på kläderna i en snygg och egen förvaringslösning!

Frvaring_Mirro_Reportage_Roger_Lisbeth_Orsa_2016_23.jpg

 

Diskutera