Den gamla byggnaden på morfars gård totalrenoverades. Pricken över i:et blev ett uterum som gifte sig med den pittoreska timmerkåken.

Mårten Lindroos bor i Gnesta och säljer maskiner. Men han är utbildad elektriker och inom sig har han fortfarande den där grabben som drömde om att bli snickare. Händigheten fattades knappast när han och pappan började renovera den gamla släktklenoden på gården Davidstad utanför Gnesta. Mitt i renoveringen träffade han Anna-Maria, och det var hon som började prata om ett uterum.

 – Den gamla altanen låg på norrsidan och vi bor ganska högt, så det kunde vara blåsigt även på sommaren, berättar Mårten.

 Det nya bygget skulle gifta sig med huset, och omgivningarna. 

– Det är väl bara den gamla timmerstommen som är original, men vi har gjort allt i gammal stil. Det är traditionellt och rödmålat. Till och med staketen gjorde vi så pittoreska det bara gick. Alltså behövde uterummet anpassas till stilen.

Uterum S30 i Gnesta

– Vi valde rödfärgat med glaspartier. Och ett falsat plåttak med isolering och spottar. Vi slipade ned den gamla timmerväggen på utsidan och målade den vit. På det gamla altangolvet lade vi frigolit och klickgolv med ett utseende som matchade de mörka klinkerplattorna i hallen. Matchningen blev väldigt bra.

 Det extra rummet stod klart i maj 2014, lagom till sonen Antons födelsedag. Då hade Mårten och hans pappa jobbat med det sedan snön försvann någon månad tidigare. Slutnotan landade på 50 000 kronor.

– Vi är väldigt nöjda. Det ligger i anslutning till vårt stora lantkök. Vi sitter i uterummet och fikar och dricker vin och blickar ut på åkermark och skog. Det är himla fint att sitta där även när det regnar.

Sönerna Anton, 5, och Wilgot, 3, har gjort uterummet till sitt. Det är inte särskilt stort, bara 13 kvadrat. Det tycker Mårten är en gnutta snävt, men det rör sig återigen om en medveten anpassning till boningshuset. Sönerna får hur som plats med sitt eget bord.

 Till och med hundarna älskar att ligga där och steka i den sörmländska solen. Gästerna som kommer på besök gör också tummen upp:

– Haha, det är många ”gubbar” som får höra från sina fruar att de nu måste hem och bygga på sin egen tomt.  Vi har ju taket isolerat och det går att sitta i uterummet även en kylig höstdag, särskilt om man ställer in en värmefläkt. Det uppskattas av både oss och gästerna.

Gnesta_inne.jpg

Diskutera