Ofta behöver du ett bygglov från kommunen när du ska smälla upp ditt nya uterum. Du kan behöva bygglov också för förråd och stugor. Men ibland slipper du.

Först och främst: Det är byggnadsnämnden i din kommun som bedömer om det du ska bygga kräver ett bygglov. 

Ska du göra ändringar på ditt hus, bygga nytt eller göra vissa tillbyggnader så krävs det ofta bygglov. Det här gäller alltså för både uterum, växthus, stuga och förråd. Det kan också krävs för en del anläggningar som tillexempel plank och murar.

Ta tidigt kontakt med byggnadsnämnden i din kommun så slipper du obehagliga överraskningar! Hur lång tid det tar att få ett bygglov och kostnaden för det varierar från kommun till kommun. Se till att ha lite marginal. Det är inte ovanligt att du får vänta på ditt lov ett helt gäng med veckor.

Här är exempel på vad du kan sätta igång med utan att fråga om bygglov:

• Skärmtak över altaner, balkonger och entré om den totala arean inte överstiger 15 kvadratmeter, så länge det är minst 4,5 meter till annan fastighet eller tomt.

• Kompletteringsbyggnader som friggebodar, fristående uterum och förråd som är mindre än 15 kvadrat, har max 3 meters taknockshöjd och inte placeras närmare än 4,5 meter från annan fastighet eller tomt.

4,5 meter är ett mått som är bra att ha i skallen. Om det är mindre än så till tomtgräns eller väg så måste du ha tillstånd från grannen eller väghållaren. Fixa gärna fram en planritning som grannen eller väghållaren får skriva under så har du ditt på det torra sedan. Det är alltid bra att informera grannarna om alla former av ny- och tillbyggnader. Du vill inte vara med i nästa säsong av Grannfejden på TV3.

Tänk också på att särskilda villkor kan gälla på den plats där du bor. Kommunen kan ha synpunkter och vara restriktiva med bygglov om den tillexempel anser att du vill bygga i en miljö som är särskilt värdefull.

Igen: Kolla med kommunen först, alltid, för säkerhets skull. Det är bara ett samtal.

 

 

Diskutera