Det utlovas rejäl vårvärme till helgen i stora delar av landet. Dags att göra fint där ute. Här får du veta hur du gör med trädäck, uterumstak, takpannor och entréplattor.

Mossan och smutsen syns obarmhärtigt tydligt när solen och värmen kommer och vi börjar vistas utomhus igen. Det finns många sätt att få det fint och rent – men en del är quickfixes som du kanske borde undvika. Vi har frågat Magnus Nilsson på Bergåse Färg Vägg Golv i Helsingborg.

Både mitt uterums kanalplasttak och pannorna på hustaket har mossa och beläggningar. Hur gör jag?

–Du övervinner höjdrädslan och klättrar upp på taket med en borste. Borsta bort det värsta. Tänk på säkerheten. Vet du inte hur du ska röra dig på ett tak med livsele så är det kanske bättre att låta någon rutinerad och kunnig ta hand om sysslan. Sedan behandlar du taket med ett medel som dödar påväxten. Det är bara att blötlägga med hjälp av en sprayflaska och sedan tar tiden och vädret hand om resten. Det kan ta några månader, men det blir bra. Materialet påverkas inte negativt och medlet är biologiskt nedbrytbart. Det finns flera likvärdiga produkter som gör samma jobb.

SP-151014-9291

Jag ska inte använda en högtryckstvätt då?

– Jag tycker ju inte det. En högtryckstvätt funkar fint om du har glaserade pannor eller betongpannor. Men har du mer porösa pannor, som de vanliga Sandaplattorna från 70-talet så kommer trycket att förstöra den skyddande hinnan. Det omedelbara resultatet ser fint ut men när hinnan är förstörd så kommer pannorna att suga till sig smuts och vatten som en svamp. Efter två år har du mer mossa än du hade innan. Så tänk efter före.

Hur är det med trätrallen på altanen och den plattlagda entrén. Gäller samma principer här?

– Medel som är effektivt mot alger och lav funkar på alla ytor utomhus. Du kan spraya det på fasaden, på taket, på ditt staket, på markstenen, trätrallen, murar, markiser och kanalplast. Tid och regnvatten gör att du får ett fint resultat med lite tålamod. 

– Men just när det gäller trädäcket så vill du kanske att det ska se snygg ut direkt, så att du kan ställa fram utemöblerna, tända grillen och börja njuta. Då får du först använda ett trärent-medel med tensider som rengör enkelt och billigt. Och sedan får du kanske komplettera med ett medel med oxalsyra och blekmedel.

– Högtryck är inte klockrent för trätrall. Du behöver gå så nära att trycket kommer att dra upp fibrer ur träet, och då skadas det förstås. Med trärent och blekmedel får du en trätrall på 50 kvadrat ren för en bara en hundralapp.

– Det finns en dyrare behandling som kallas för Sioo:x. Du både grundbehandlar och ytbehandlar, och det kräver lite mer av både plånbok och arbetsinsats – men du får en naturligt silvergrå yta som håller i tio år.

SP-151014-9302

Jag ska inte olja in min trätrall då?

– Det kan du ju göra. Det blir fint och många tycker om doften av ett nyoljat trädäck. Men efter två år är ju ytan svartgrå igen.

Magnus på Bergåse Magnus på Bergåse. Övriga foton från Jape (som bland annat har Grön-Fri)

Diskutera