Känslan när du har hittat växthuset som uppfyller dina drömmar är verkligen häftig. Det kräver lite tid och tanke, men är väl värt det. Vill du ha ett växthus med fokus på odling, eller vill du skapa en plats där du kan umgås med vänner och familj över en middag? Kanske vill du ha en avkopplande läshörna bland alla dina doftande blommor och växter?

Beroende på vad du vill kunna göra i ditt växthus och vilken stil du gillar, så finns det olika modeller, färger, material och storlekar att välja mellan. Ett väggväxthus som placeras längs en husvägg är till exempel perfekt för dig som har en lite mindre tomt och längtar efter att börja odla nya spännande grönsaker. Väggen som växthuset placeras mot alstrar nämligen värme på dagen och håller det varmt på kvällen. Har du en större plats att placera ditt växthus på kan du välja modeller där du kan få plats med både odling och en härlig matgrupp eller loungemöbler. Du kan också välja bland modeller som vilar på en murad grund som både är vackert och praktiskt då muren hjälper att isolera mot kyla. En annan praktisk fördel med att välja ett växthus på mur är att du kan köra nära med gräsklipparen utan att behöva oroa dig för att komma för nära glaset. Sedan finns också härliga orangerier som blir en kombination av uterum och växthus. Orangerierna har hög takhöjd som ger en härlig känsla av rymd.

mirelle

Vilken storlek behöver jag?
Vill du ha ett växthus där du kan umgås med nära och kära tillsammans över en härlig lunch eller middag inne i växthuset? Ja, då är det bra att tänka på att ytan är tillräckligt stor i ditt växthus så du får plats med alla som gäster du vill kunna bjuda. Att det känns för trångt vill man gärna undvika, så var generös när du räknar på hur mycket yta du behöver. Många av våra kunder säger att de önskar att de just valde ett större växthus än vad de först trodde. Ett tips är att redan från början tänka lite större så att du har möjlighet att odla mer eller möblera med större möbler än vad du tänkt från början.

En annan aspekt att tänka på är höjden på ditt växthus. Har du främst planer på att odla marknära grönsaker och växter så räcker det med ett lägre växthus. Här samlas också värmen lite bättre, vilket är perfekt om du vill ta dig an något som kräver mer värme, som till exempel aubergine. Är det däremot så att du vill odla plantor som tar lite mer höjd, exempelvis tomater, gurka och meloner, så kan du gärna satsa på ett växthus som har större takhöjd. Annars kan det lätt kännas lite trångt och växterna kan också snabbt konsumera allt syre.

Sullkullan, Skånska - blogg-26

Kanalplast eller glas? 
Nästa steg är att också tänka igenom vilket material du vill ha i dina växthusväggar. Kanalplast, glas och säkerhetsglas är valen du kan välja mellan och de har olika fördelar. Välj kanalplast för dina plantors skull. Den skyddar nämligen plantor mot solen när den är som starkast. Den hjälper också att isolera lite under tidig vår och sen höst, vilket betyder att kanalplasten förlänger säsongen något. Kanalplast är lite frostat jämfört med vanligt glas som är klart. När det kommer till glas så finns även säkerhetsglas som alternativ. Det är mer tåligt än vanligt glas, men kostar lite mer.

Vilka tillbehör bör jag satsa på?
Oavsett om du har tänkt använda ditt växthus för odling eller umgänge finns det många bra funktioner och tillbehör som ger mervärde. En smart sak är att dra in el i växthuset. På så vis kan du koppla på både värdefull växtbelysning och inte minst mysbelysning under sena sommarkvällar. Det kan också vara skönt att dra in vatten för att slippa springa med vattenkannor. Ytterligare en funktionell detalj som är smart att installera är automatiska fönsteröppnare som reglerar temperaturen i växthuset. De gör att du kan vara bortrest eller på jobbet utan att behöva oroa dig för att det blir allt för varmt eller kallt för dina odlingar. En annan detalj som finns som tillval på en del växthusserier är en så kallad nockdekor. Det är en utsmyckning som placeras på nocken på växthusets tak och ger ett mycket elegant och iögonfallande intryck.

Oas-mini-Nockdeckor

Ja, det finns många val och utformningar som gör att du kan få ett växthus som passar perfekt för just dig. Kontakta oss i våra butiker eller kundservice på: 042-210 100, så hjälper vi dig med alla dina växthusfrågor.

Diskutera