Nicole Wilson (@newgenerationgardens) är trädgårdsdesignern som efter många år som skodesigner i modebranschen, för bland annat Acne studios och & Other stories, valde att sadla om till sin stora passion: trädgård.

Det finns så mycket man kan göra med belysning i trädgården för att kunna njuta av trädgården året runt. Med olika typer av ljuskällor kan man leka med effekten de ger beroende på om man placerar ljuskällorna framför, bakom, ovan, under, på nära håll eller på avstånd. Beroende på vilken färgtemperatur ljuskällan har så ger de olika uttryck i trädgården. Man kan till exempel förstärka gröna toner och betong med vitt ljus och förstärka röda, bruna, gula toner, växter som torkat och material som corten med varmare ljus.

 

Men ska man börja någonstans så är detta mina bästa tips.

1. Entrén och vägen till entrén. Det är ju här vi rör oss varje dag. Varje dag vi lämnar hemmet och varje dag som vi kommer hem. Att belysa gången till entrédörren är både bra ur ett funktionellt perspektiv men ger också en välkomnande och mysig känsla.

2. Blickfång som lyser upp vackra detaljer, platser och växter längre ut i trädgården som man kan njuta av både ute i trädgården men framför allt inifrån huset när det är mörkt ute och man annars bara skulle blicka ut i mörker. Fint blir till exempel att belysa ett träd underifrån eller något som du tycker särskilt mycket om. Kanske ett växthus, en vacker buske eller växter i rabatten som har fin struktur även vintertid. Tips på växter som har fin struktur vintertid i rabatten är till exempel prydnadsgräs, bolltistlar, anisört och höstanemoner.

3. Satsa hellre på fler svaga ljuspunkter än få starka.

4. Jag tycker generellt om att arbeta med varmare ljus för en mysigare och mer välkomnande känsla. Färgade filter är ingen favorit men väljer ibland ett vitt ljus (lite kallare än varmt) när jag ska belysa och förstärka till exempel grönska och betong.

5. Jag föredrar att belysa växter, buskar och objekt runt omkring huset istället för att belysa själva huset för mycket.

6. Allt behöver inte och ska enligt mig inte belysas. Finast blir om några delar av trädgården ligger i skugga så att det skapas dynamik och kontrast.

För att se exempel på hur man kan belysa sin trädgård kan du läsa hela artikeln på Skånskabyggvaror.se

Läs hela artikeln

Diskutera