I mörka hösten sitter det extra fint med schysst utomhusbelysning. Ida Raymondson vet hur du ska göra.

640518-1.jpg

För vissa är november och december mysmånaderna numero ono. Glögg och tända ljus och barnens önskelistor med spretiga bokstäver. För andra är det en bistrare och mörkare tid.

Men båda lägren fattar poängen med riktigt schysst utomhusbelysning.

– Med ljus kan du visa hur fasad och trädgård ser ut under kvällstid, vilket bidrar till trygghetskänslan. Ljussättningen ger ett välkomnande intryck och skapar fina vyer att njuta av året om, säger Ida Raymondson, ljusdesigner på Hide-a-lite.ida.jpg

Vad finns det för trender när det gäller utomhusbelysning?

– ­Generellt kan man säga att privatpersoner blir mer och mer intresserade av ljussättning hemma. Och vi pratar inte bara fasadbelysning utan ser helheten, med trädgården involverad. Vi vågar göra lite annorlunda saker; kanske bygger vi in belysningen och döljer själva ljuskällan. Vi kanske jobbar med LED-lister istället för bara spottar i takstolen. Och så är det populärt att ha väggarmaturer med bara ner-ljus.

Hur tycker du att man kan jobba med ljus utomhus?

– Jag tycker man ska satsa på fler ljuspunkter med lägre styrka, snarare än en stark lampa. På så sätt skapar man en mer varierad ljusmiljö där varje lampa har en funktion. Precis som du jobbar med belysning inomhus. Det är trevligt att belysa växtlighet. Ett annat tips är att satsa på armaturer på markspett. Då kan man flytta belysningen vid behov. Det kan också vara snyggt att markera trappsteg. Det är dessutom en effekt som ökar tryggheten.

– Våra ögon dras mot ljus så satsa gärna på bra ljus vid entrén. Undvik bländning genom att använda väl avbländade lampor, det är viktigt när det kommer till all utomhusbelysning.

Hur blir man ljusdesigner och vad gör man?

– Jag läste i två år på högskolan i Jönköping. Vi jobbar med att planera belysning i olika miljöer, både privata och offentliga. Vi designar inte lampor utan vi skapar miljöer med hjälp av ljus och har fokus på hur vi människor upplever och påverkas av belysning. Vi kan jobba på tillexempel arkitektkontor eller hos armaturtillverkare, som jag.

Vad gör vi för fel när vi tänker belysning utomhus?

– Fel och fel! Det kan bara bli mer eller mindre bra. Något man kan vara uppmärksam på är när man sätter spottar i takstolen. Det är lätt att bara tänka på att ha rätt avstånd, alltså var lampan ska sitta. Och så glömmer man var ljuset hamnar. Placera spottarna mellan fönstren så minimerar du risken för hårda skuggor från fönsterfodret och bläcket.

Här kan du ladda ned en snabbguide för ljussättning både inomhus och utomhus:

http://www.hidealite.se/Support/Snabbguide_Ljussattning/1963072.html

640523-1.jpg

64099019-3.jpg640112-1.jpg

Diskutera