Vi svenskar älskar våra uterum. Men amerikanerna föredrar porches, verandor. Kolla gärna in hur det ser ut på andra sidan det stora vattnet. 

På samma sätt som det svenska uterummet vunnit svenskarnas hjärtan och inte sällan är husets mest uppskattade rum…är den amerikanska porchen (verandan) jänkarnas darling i huset. Faktum är att porchen är så vanlig på amerikanska villor att det är mer ovanligt att INTE hitta en porch på ett hus än att göra det. 

Kännetecknande för den amerikanska porchen är att den är lång, öppen, har ett överskjutande tak och staket. I den ofta heta södern är porchen platsen för svalka och umgänge, skyddad av skuggan men med full utsikt över ägorna. Faktum är att det är just i den amerikanska södern som porchen först gjorde sitt intåg, i avsaknad av luftkonditionering, exempelvis i kreolska Townhouses i New Orleans.

Svalkande citronvatten eller en burbon, oavsett vätska i glaset njuter amerikanen av sin porch stora delar av den varma årstiden och eftersom verandan (oftast byggd i trä) flankerar flera sidor av huset, kan man alltid hitta en skön plats att njuta på längs däcket. 

Det är mindre vanligt att hitta porchen i Sverige och ärligt talat passar uterummet mycket bättre i vårt nyckfulla (kyliga) klimat. Men likväl, här kan du drömma dig bort till den amerikanska småstadsidyllen i Pennsylvania.

Här kan du se inspirerande bilder på svenska uterum. 

 

IMG_1169.jpeg

IMG_1170.jpeg

IMG_1172.jpeg

IMG_1175.jpeg

IMG_1177.jpeg

IMG_1182.jpeg

IMG_1189.jpeg

IMG_1190.jpeg 

 

 

 

 

Diskutera