Har du också växthuset eller uterummet fullt av chili som börjar mogna. Här får du några kul tips på vad du kan göra med de heta frukterna.
Det är chilinördarnas förlovade stund. Efter den här heta våren och sommaren bågnar plantorna med mogen frukt. Även de plantor som fått stå utomhus sen i maj har mått fantastiskt bra i värmen. Nu börjar det bli hög tid att skörda.
I den här artikeln berättar berättar Mark Wilcox på Chiligaraget utanför Höganäs vad han gör med sin älskade chili. Men det finns ju så mycket att göra! Kolla in något av nedanstående recept och se om du hittar en ny favorit!
Ají de leche
Mjölkbaserad sås som är nationalsås i Venezuela där dom har den till det mesta. Tar tio minuter att göra, och är lätt att anpassa efter din personliga smak. Älskar du verkligen koriander? Ja men ta i ordentligt då! Älskar du riktigt sting? Ja men ta ett par habaneros!
Häll knappt sju deciliter vanlig mjölk i en mixer. Fröa ur tillexempel fyra jalapenos (eller välj bland favoriterna, i flaskan på bilden simmar två stycken cheyenne också, de ligger på runt 40 000 scoville vilket är betydligt hetare än jalapeno). Strimla och ned i mixern! Där häller du också 3-4 grovt hackade schalottenlökar, två hackade vitlöksklyftor, en rejäl bunt koriander, en tesked socker och två teskedar salt. Mixa och häll av i sil. Pressa gärna på det som blir kvar i silen med en trägaffel så får du ut mest av smaken. Häll på flaska. Håller så länge som möjlken håller.
Szechuanscampi
Heta räkor från ett av Kinas mest trendiga kök. Först marinaden: en pressad vitlöksklyfta rörs ut i 3 msk neutral olja. Rosta 2 msk szechuanpeppar, lite chiliflakes och 2 msk flingsalt i torr panna. Vänta in peppardoften, då är det klart. Krossa kryddorna i en mortel och blanda ner i oljan. Lägg rå, ekologisk scampi i marinaden i två timmar. Trä upp dem på spett och grilla 1-2 minuter (båda sidorna).
Rabarberchutney
Det här behöver du:
500 g rabarber
1 tsk riven färsk ingefära
5 dl socker
2 rödlökar
1,5 msk ättiksprit 24 procent
¾ dl vatten
1,5 msk curry
2 tsk salt
2 tsk hackad chili, styrka väljer du själv
6-8 torkade aprikoser
Skär rabarbern i små bitar, hacka rödlöken. Koka rabarber, lök, ättiskprit och vatten i 10 min. Finhacka under tiden aprikoserna. Lägg i alla andra ingredienser och koka i upp till 40 min. Rör om då och då! Häll chutneyn varm i bunkar med tättslutande lock. Håller länge!
Pickla vad som helst
Det är trendigt att pickla saker. Och enkelt. Och vansinnigt gott. Och chili kan du ha till allt du picklar. Testa att ha i en tunt skivad habanero i din picklade rödlök. Mildare sorter till din picklade gurka. Picklad blomkål är grymt ihop med någon medelstark chili. Gör en 1-1-1-lag. En del vatten, en del ättiksprit 12 procent, en del strösocker. Koka upp i en kastrull så att sockret löser sig. Sedan häller du i tättslutande burk ihop med sakerna du vill pickla. Strimlad kålrot blir fint som pickles ihop med ingefära och nån färggrann chili.
Din egen sweet chilisås
Du kommer aldrig mer att vilja ha den du köper i livsmedelsbutiken. Så här fixar du en sås som imponerar på alla besökare under sommarens grillkvällar:
3 vitlöksklyftor
3 starka chilis (gärna 80 000 scoville eller mer)
2 spansk peppar eller motsvarande
2 nektariner
1 äpple
4 gula plommon
1 röd spetspaprika
400 g fryst mango
3-4 msk socker
1 msk äppelcidervinäger
2-3 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
svartpeppar
3-4 dl vatten
Hacka spansk peppar och paprika i små bitar, mixa övriga ingredienser utom salt, peppar, socker och vinäger i en blender. Häll sedan allt i en kastrull och koka i ca 15 minuter på medelvärmen så att paprikan blir lite mjuk. Häll upp på burk eller flaska. Den här blir betydligt hetare än vanlig sweet chilisås men du väljer förstås chilifrukter efter smak.