Den gamla altanen är ett minne blott. Nu finns där en veranda som heter duga. Med golvvärme och Sonos-högtalare och ett matsalsbord som tar tolv personer. Det blir en god jul hos Jesper och Eva.

På den här bloggen har du tidigare kunnat läsa om hur Jesper och Eva tänkte när de bestämde sig för att satsa på en modern veranda – ett uterum som är en sorts mellanting mellan vinterträdgård och en regelrätt utbyggnad av huset. Du fick se de första bilderna när bygget växte fram.

Bygget startade i början av oktober. Lagom till jul är det klart och inrett, så när som på några detaljer.

verandraute.png

– Vi har utvändig målning kvar och lite fix på en trappa, men annars är det klart och vi är verkligen supernöjda. Rummet känns jäkligt lyxigt. Det är rymligt och ljust och varmt och skönt! Det är en häftig känsla att stå där med alla glaspartier och vara två centimeter från den ruggigaste typen av decemberväder, men ändå ha det ombonat och mysigt.

En veranda är ett stort projekt som kräver både tid och pengar. Huset i nordvästskåne är byggt 1936 och har de senaste sex åren varit föremål för flera stora renoveringsprojekt. Verandan är lite kronan på verket.

Och det spelade in när det var dags för finish – alla de där detaljerna som gör helhetsintrycket.

– Om man satsat så pass mycket pengar på ett riktigt gediget skal så vill man ju att allt det andra ska vara bra också. Vi plockade in vattenburen golvvärme och satsade lite extra pengar på belysningen. Vi har downlights i hela taket och en stor ljuskrona som skapar atmosfär. Vi köpte en Sonos-anläggning för att kunna ha bra trådlöst ljud i rummet.

– Vi satte belysning i takstolarna som lyser upp trädgården. Det ser trevligt ut utifrån men det är också fint att ha det lite upplyst utanför glaspartierna när det är becksvart vinter ute. Vi lade parkettgolv istället för klinker eftersom vi ville ha det varmt och skönt, och rummet skulle matcha resten av huset.

Bygget tog lite drygt två månader, inklusive grävning.

– Snickarna var imponerade över passformen. Det tog förvånansvärt lite tid att resa stommen och få i glaset. Det är ju i princip en prefabricerad tillbyggnad. Det behövs inte så mycket handpåläggning. Det i sig är ju faktiskt en kostnadsbesparing. Det sista arbetet, det invändiga med golv och så, gjorde vi själva.

– Det låter som en klyscha men det är helt klart vårt nya favoritrum. Vi kommer att fira jul där och det passar fint för vi har ju byggt verandan som ett stort matrum. Vårt långbord tar tolv personer.

Bilderna har vi lånat från bloggen En slags verklighet där det finns mer om verandan och ännu mer om inredning.

veranda2.jpeg

IMG_4560.jpgveranda1.jpeg

Diskutera