Ett enkelt sommaruterum kan man smälla upp på en vecka. Men tiden för hela projektet är betydligt längre.

I vissa kommuner kan det ta upp till två månader att få ett bygglov. Det är olika från kommun till kommun. Tänk på att vara ute med den kontakten i god tid.

När du väl bestämt dig för vilket uterum du ska ha så tar det förstås lite tid innan allt är hemma och ligger och väntar på montering. Väljer du en populär och lagerförd modell i standardmått går det kvickt, på två veckor – men specialbeställningar tar längre tid, upp till kanske 8 veckor.

Vid beställning bör du redan i god tid ha kontaktat hantverkare, om du inte tänker dig att du ska göra jobbet själv.

– Många av oss är uppbokade ett halvår i förväg, säger vane uterumsbyggaren Tobbe Prütz.

När man kontaktar en hantverkare är det smart att i ett tidigt skede ha en första konsultation på plats.

– Är du inte händig och van vid hemmaprojekt kan det vara en extra trygghet och smidighet i att gå igenom grunderna tidigt. Det brukar bli bäst slutresultat då, och kanske kan vi hjälpa dig med att tänka på sådant som kan vara lätt att missa.

Att gjuta en platta och montera ett uterum på den tar ofta lite drygt två veckor. Ett uterum på befintligt trädäck är gjort på ungefär en vecka.

– Men tänk också på att du behöver måla stommarna innan montering. Det sparar du tid och kraft på. I alla fall grundmåla. Sista rundan kan man ta när stommarna är på plats. De kanske har fått repor och så kan du passa på att göra det riktigt snyggt runt skruvar och beslag. 

Fakta / Vad kostar hantverkaren?

Det brukar vara svårt för hantverkare att säga en exakt arbetskostnad för uterum på förhand. Men Tobbe Prütz som är en mästare på att bygga uterum varje år säger att en god fingervisning är 35-40 000 efter rotavdrag.

Läs om bygglov.

Diskutera