Madde och Loke började rita på sitt drömhus tillsammans redan när de bodde i en tvåa i Skövde. Nu är det egenbyggda huset i skogsbrynet verklighet, med ett rasande läckert uterum som grädde på moset.

Först: Tre fina grejer med Maddes och Lokes uterum:

  • Skjutpartierna går att öppna runt om. Bra när det är riktigt varmt. Beroende på väder och kan man nöja sig med att öppna bara öppna en sida, det ger en behaglig funktionalitet.
  • Det finns plats för många, med en platsbyggd soffa och ett stort bord.
  • Förlängd sommar-partier med isolering under trädäck och i tak gör att säsongen i uterummet blir lång. Framförallt är det fint att kunna utnyttja det tidigt på våren, när man verkligen vill komma ut igen.

20170926-149-304-Edit-red-AA.jpg

Det 200 kvadratmeter stora svarta huset i Svänaskogen mellan Skövde och det lilla samhället Värsås stod färdigt 2015. Då hade det funnits i tankarna hos de unga västgötarna i flera år.

– Det har varit ett jätteprojekt. Vi ritade i tre år, det tog ett år och ett par månader att bygga. Det blev mycket större än vi tänkt oss från början. Det har varit en otrolig resa och enormt lärorikt, säger Madeleine Söderqvist.

20170926-149-264-Edit-red-AA.jpg

Hon har en bakgrund som dansare och har jobbat med både koreografi och undervisning innan hon blev visual merchandiser på H&M. Sambon Loke Walander har en egen firma inom metallbearbetning. Man måste alltså inte vara snickare och arkitekt för att ro i land med ett eget husbygge från scratch till fullfjädrad designidyll.

Den svarta drömmen i hjärtat av Västergötland är ett lösvirkesbygge där Madde och Loke själva har varit med från gjuten platta till resta stommar, spackel och panel.

När det var färdigt hade det en prydlig altan – men inget uterum. 

– Det var sambon som var påstridig där. Ingen av oss är uppväxt med uterum, men han hade fastnat för det när vi besökt vänner. Jag hade inte funderat så mycket på ett uterum överhuvudtaget. Men nu är jag glad att han var så ihärdig. För uterummet är en av de mest positiva upplevelserna med hela huset. Det har verkligen varit en jackpot! Vi har suttit där varje dag i sommar. Och jag tänker att det är extra värdefullt med ett fint uterum om sommaren inte är helt toppen, så som det var i år. Vi har känt att vi fått vara ute ändå.

20170926-149-336-Edit-red-AA.jpg

Det är Madeleine som haft huvudansvaret för både husets och uterummets inredning. Är man visual merchandiser och koreograf så är man. 

– Jag hade en inspirationsbild med betongbänk och betonggolv när vi skulle bygga uterummet. Nu är det byggt på trädäcket med platsbyggd soffa, men vi har ändå hållit det ganska nära den där första tanken. Vi ville hålla det enkelt och naturligt och har jobbat med en svartvit färgskala med trä och växter. Så ser det ut inne i huset också. Det blir häftigt när man har naturen med alla färger alldeles inpå knuten.

Hämta vår uterumskatalog

Läs om bygglov och uterum

20170926-149-061-Edit-red-AA.jpg

Fakta / Svanaforest

På instagram-kontot Svanaforest kan du se mer ingående hur familjen i Svänaskogen har det. Uterummet som stod färdigt sommaren 2017 är ett antracitgrått Excellent med isolering för förlängd sommar från Skånska Byggvaror. Det är 23 kvadratmeter stort och glaspartierna kostade knappt 34 000 kronor. Den totala kostnaden för uterummet (stomme, plåttak, innertak, isolering och egengjorda fönsterkilar) blev 65 000 kronor, då är inte kostnaden för altanen inräknad, och då gjorde Loke allt arbete själv. 

Njut nu av fler fina bilder från Axel Adolfsson: 

20170926-149-411-Edit-red-AA.jpg 20170926-149-332-Edit-red-AA.jpg

20170926-149-430-Edit-red-AA.jpg

Diskutera