Den snygga ytterdörren heter Pålsjö och är den sista pusselbiten i en exteriör förvandling som heter duga. Välkommen till Anderströms i Ängelholm. Här har en oansenlig liten 40-talskåk blivit en praktfull sekelskiftesvilla.

Palsjo dorr.jpg

(scrolla ner för att direkt se hela förvandlingen i tre steg). 

2011 flyttade Jonas och Lotta in med en nyfödd Elliott. Då var huset från 1947 tämligen intetsägande, och bara 90 kvadrat stort. De visste att de hade både omfattande renoveringar och en rejäl utbyggnad framför sig. Sex år senare finns det inte många spår kvar av originalhuset med den slitna putsade fasaden. Och huset är nu 160 kvadratmeter stort. 

– Vi började med att fixa invändigt och göra i ordning trädgården. Men vi väntade med fasaden eftersom vi visste att vi skulle behöva bygga ut, säger Jonas.

Nu finns också Lilly i familjen och idag är barnen på väg att få var sitt rum på ovanvåningen. Interiört återstår det massor i den andra renoveringsvågen, bland annat ett nytt kök med lounge, men exteriört börjar det bli klart så när som på lite småfix. Jonas och Lotta har med hjälp av hantverkare hållit på med huset i princip hela 2017.

Och de har gått all in, inte slarvat med detaljerna, med ett ständigt öga på tidigt 1900-tal. Alltså blev det riktiga träfönster med spröjs. Och ytterdörren Pålsjö från Skånska Byggvaror satt som en smäck när det gamla 40-talskvarteret begåvades med en praktfull svensk idyllvilla (dörrar är viktigt!). 

– Vi ville att allt skulle hänga ihop och därför har vi vänt på träpanelen, så som det ofta såg ut på villor från början av förra seklet. Och på taket hamnade tegel, inte betongplattor. Vi tog också upp en kupa i taket för att ge huset den karaktär vi önskade.

 

Palsjo4.jpg

När paret startade kom de från lägenhet och Jonas säger skämtsamt att han i princip visste vad en tumstock och en hammare var, men inte så mycket mer. 

– Man har lärt sig mycket längs vägen. Jag fick många goda råd från pappa när vi flyttade till huset. Fasaden på baksidan har jag gjort själv och inomhus gör vi i stort sett allt själva, men vi har haft firmor som hjälpt oss längs vägen. Det är klart att det är ett enormt projekt att så totalt renovera ett hus. Ibland är det svårt att hitta rätt balans. Familjen är såklart viktigast och tiden med den måste prioriteras.

Till sommaren räknar Jonas och Lotta med att pricken över i:et ska hamna i trädgården, ett orangeri eller ett fristående uterum. De har bland annat sneglat på det rejäla och enormt hyllade växthus i trä som Skånska Byggvaror lanserat under året. Det ska de i så fall använda som ett fristående uterum.

– Ett fristående blir det hur som, det är redan bestämt. Och vi ska bygga ett trädäck i anslutning till altanpartiet, och låta det gå hela vägen fram till uterummet, som placeras där det kan få bada i kvällssol.

Läs ett annat reportage om hur en ytterdörr satte prägel på en renovering

Hämta vår fönsterkatalog

Förvandlingen i tre snabba steg: 

Palsjo1.jpg

Palsjo2.jpg

Palsjo3.jpg

Diskutera