22 åriga landslagsskytten Anna Magnusson lever för skidskyttet. Sedan tre år är hon professionell skidskytt och tränar, andas, sover och lever för att åka snabbare och sätta alla skott på skjutvallen. Men för att resultaten ska komma måste hela livet vara i god balans med fokus på ordning och reda. I allt från träning, tävling, fritid till förvaring av vad som känns som miljoner skor och träningskläder. Här backar Skånska Byggvaror upp skidskyttestjärnan.

Som huvudsponsor till Svenska Skidskytteförbundet är Skånska Byggvaror en i laget bakom den svenska satsningen på kommande framgångar för svenskt skidskytte. En av damlandslagets främsta talanger är Anna Magnusson som dessutom valt att vara ambassadör för Skånska Byggvaror. Men inte bara genom en dekal på tävlingskläderna utan även i hemmet i Östersund. I samband med att Anna renoverade sin vackra lägenhet på Krutvaktargränd kände hon att en sak behövde prioriteras. Förvaringen av parets alla tränings- och vardagskläder krävde disciplinerad ordning och reda!

GS_20170927_Anna_0872.jpg– Oordning är helt uteslutet för en professionell idrottare. Med ett inrutat schema för träning, tävlingar, vila, uppladdning och emellanåt lite vardag måste hemmet vara välordnat. Som exempel har bara jag ett 20-tal träningsskor som jag behöver tillgång till hela tiden, och då har vi inte ens börjat prata om alla träningskläder eller om att också min sambo har en massa saker som skidskytt, säger Anna med ett skratt. 

Tre förvaringar för livets alla prylar

Anna och Peppe gick noggrant till väga och tänkte till innan de bestämde sig för förvaringslösningar. Tre utrymmen fanns till förfogande. En klädkammare och en garderob i hallen samt en klädkammare i sovrummet. Efter att ha rivit ut de gamla opraktiska förvaringarna började paret från ett vitt papper. Behovet var tydligt och de mätte och planerade noggrant. Mycket träningskläder skulle få plats och dessutom vara tillgängliga hela tiden. Hallens två förvaringar fick lösa detta. I sovrummet skulle Anna och Peppe dela på en skjutdörrsförvaring för vardag och festkläder.

Anna Magnusson_20170119_Antholz_0289 Göran Strand foto.jpg

– Vi föll för Mirro skjutdörrar och inredning Sydney och Wien. Vi tänkte till ordentligt med hyllor, trådbackar, skoställ, hängare och belysning och har skapat kanonfina förvaringar. Jag är stolt över att vi faktiskt byggde allt tillsammans även om jag ska erkänna att det mest var Peppe som skruvade och jag som arbetsledde, säger Anna och tillägger:

– Det gick väldigt lätt och var klart på några dagar sammanlagt. Det bästa är nog ändå att inredningarna är så flexibla så att vi enkelt kan stuva om efter nya behov. Sanningen är ju att man inte riktigt vet hur det ska fungera förrän man har allt på plats och har levt med förvaringen en tid.

Före och efter-effekt som heter duga

När nu Anna och sambon Peppe levt med sin nya nivå av ordning och reda är resultatet kristallklart. Från att tidigare brottats med stök från det superaktiva livet inom elitidrott har parets hem blivit mer välordnat. Mindre skor att snubbla på i hallen och lättare att förvara och överblicka massor av träningskläder.

GS_20170927_Anna_0921.jpg

– När man väl har klarat av träningen vill man få undan allt och kunna fokusera på att återhämta sig och njuta av fritid, hemmet och vänner. Jag är jättenöjd med min nya förvaring och det känns riktigt lyxigt. Ett bevis för att det blivit jätte, jättebra är att det faktiskt finns tomma utrymmen i såväl vår walk in closet som i klädkammaren. Det är en ny upplevelse, säger Anna med ett skratt och passar på att tipsa andra som funderar på att satsa på ordning och reda i sin förvaring:

Slarva inte med planeringen. Tänk igenom noggrant vad du ska förvara och hur du ska använda utrymmena. Trots detta välj ett system som är enkelt att stuva om i och förändra när det väl sitter uppe, för det måste vara enkelt att bygga om, om det behövs.

Annas skidskyttekarriär – fem snabba frågor: 

Hur började det? Vid 6-års ålder började jag åka skidor och spela fotboll, precis som mina kompisar och som resten av barnen i byn. Vid 12-års ålder frågade Piteå Skidskytteklubb om jag ville åka USM-stafetten i skidskytte eftersom de saknade en tjej och självklart ville jag det. Efter det var jag fast.

Vad roligast med skidskytte?  Jag älskar att utvecklas och att satsa 100 procent! Naturligtvis gillar jag att åka skidor och att skjuta. Just nu är mitt särskilda fokus på att bli en snabbare skidåkare och att skjuta snabbare liggande. När jag nu ökar träningen måste jag samtidigt vara mer effektiv och ha full koll på helheten. Planering är A & O och det gäller att få ihop livet enligt äta-träna-sova i bästa möjliga doser.

Största framgångar & målsättningar? Mest stolt är jag över stafetten under för-OS i PyeongChang förra säsongen då jag spurtade om medaljplats mot världens bästa skidskyttar. Det driver mig framåt att jag hängde med. En dag ska jag ta dem! Kommande målsättningar är förstås att ta en plats i 2018 års OS som en av fem damer och förstås att njuta av VM i Östersund 2019. Det kommer att bli helt fantastiskt! 

Hur är livet som skidskytt? Det är förstås ett annorlunda liv jämfört med många andras. Vi reser mycket, är borta mycket, får se massor och blir som en familj i landslaget. Det är inte alltid underbart att köra stenhård träning i ösande regn i timmar,, men det är en del av det. Sedan kan det vara tufft om man som jag är hemmakär så visst längtar man hem ibland. Men det är en otrolig tillfredställelse att utvecklas och skönt att vara stark och vältränad. Sen finns det förstås ingen bättre känsla än när man lyckas nå sina mål och vinner. Det slår allt! 

Avslutningsvis: Hur peppar man sig bäst? För mig är det viktigt och bra att påminna mig om mina mål och varför jag gör det jag gör. Så mitt tips till alla är att faktiskt sätta upp mål och fråga sig VARFÖR man gör det man gör. Det hjälper mig när jag är trött och sliten och gör att det går lättare.

Hämta vår förvaringskatalog

Kika in hos en med en walk-in-closet.

GS_20170927_Anna_1009.jpg

GS_20170927_Anna_1068.jpg

GS_20170927_Anna_0959.jpg

GS_20170927_Anna_0862.jpg

Foto, tävlingsbild: Göran Strand

Diskutera