Det hade blivit dagen D - Dagen för leverans. Orangeriet Berith och Stefan ville bygga skulle både utgöra en plats för odling, men även för rekreation och vila. Huset skulle målas svart och det skulle stilmässigt vara en vacker kontrast mot Beriths och Stefans hus i cederträ. Välkommen hem till deras beundransvärda bygge!

Som Berith och Stefan hade väntat på denna dag! Och inte nog med att leveransen kom i tid – solen sken också från en klar himmel. Stefans första insats var att noggrant kontrollera att alla delas fanns med i leveransen, ett digert arbete i sig då det rör sig om massor av trä, metall och glas, det ska erkännas. Stefan är noggrann till naturen och har stor erfarenhet av byggnation och vill alltid planera allting i minsta detalj. Då blir slutresultatet bäst!

Grundligt underarbete och oljning

DSC08333 (1).jpg

Arbetet påbörjades med behandling med grundolja av samtligt trä. ”Det gäller alltid att göra ett grundligt underarbete, det lönar sig i längden”, säger Stefan.

När bygg av att orangeri i trä startade hade paret ett antal dagar med regn, men de jobbade på med full kraft. Det isolerade golvet hade Stefan täckt, dels för att det inte skulle komma in fukt och regn, men också för att golvet inte skulle skadas när de gick på det under arbetets gång.

”När man är mitt i arbetets gång så längtar man alltid efter nästa steg” säger Berith och Stefan och ”det var en fröjd att se huset växa fram, en fantastisk känsla”.

Svart målarfärg och många penseldrag

IMG_0432.jpg

För Berith och Stefan var det en extra härlig känsla när den svarta färgen började täcka deras växthus i trä – lager för lager. Självklart målade det händiga paret allt själva! Fortfarande användes odlingslådorna som en möjlighet att kunna gå runt hela huset under byggnadstiden. När huset var färdigmålat var det en upplevelse att få njuta av att se det på plats i all sin prakt. Nu var det glasningen kvar.

Inglasning av taket tog 1,5 timme

DSC08981.jpg

När de hade kommit till den punkt när glasningen skulle ske hade Stefan konstruerat en låda för att kunna lyfta glasen till taket utan några problem, för att enkelt montera glasen. Det tog knappt 1,5 timme att montera samtliga glas på taket. Att lyfta tre meter långa glasskivor upp på taket blev en enkel match. Stefan fick hjälp av sin son i denna process en fin kväll i augusti. ”Det finns ingenting som inte Stefan kan lösa” säger Berith.

Sidorna fick sina glas

566A1F92-FB22-4190-9515-430450C9B140.jpg

De följande dagarna glasade Stefan sidorna på hela huset själv. På kvällen den dagen det stod färdigt såg det ut så här!

Känslan när huset var klart och den lilla "estraden" var avtäckt så att man återigen kunde se odlingslådorna var helt fantastisk! Vilken känsla!

Inredde med mässing, betong och kristallkrona

DSC06111.jpg

När huset väl stod klart så började nästa process, nämligen att inreda huset. Berith och Stefan äger och driver inredningsföretaget Pretty Home Interior Design och är till vardags sanna inredningsproffs. Och återigen visade Stefan vilken händig person han är. Stefan tillverkade själv hyllor för Berith´s odlingar som anpassades efter de odlingslådor Berith har. Han satte upp svartmålade konsoler i trä och tillverkade platsanpassade hyllor i mässing för att förstärka det uttryck de kommit överens om att de ville ha.

En kristallkrona inhandlades på Antikhallarna och exakt likadana lampetter köptes. Ett betongbord hittades hos Träslövs Trädgård i Varberg och stolar i konstrotting ställdes på plats. Mattan som utgör en central punkt i orangeriet kommer från Designers Guild och kuddar likaså.

Ett nytt livsrum för fest och vardag

DSC06024 (1).jpg

I dag är orangeriet en central del i parets vardag. Här äts nästan alla middagar och morgon- och eftermiddagskaffe intas varje dag i deras underbara orangeri. Berith och Stefan visste vad de sökte och säger själva ”vi kunde bara drömma om att det skulle bli så här bra och det är en härlig känsla att ha gjort allting tillsammans. Att vi skulle få användning av huset visste vi, men att vi vill tillbringa all tid här hade vi inte kunnat förutspå. Hela processen med Skånska Byggvaror har varit otroligt positiv, från beställning till leverans”.

Vovvarna Fonzen och Popcorn hälsar på

0A6086B6-17E8-4CCE-8E88-9C9855D5BAE3.jpg

”Vi ser varje tillfälle som en möjlighet att sitta i orangeriet och till och med hundarna vill vara här, så när vi släpper ut de sätter sig vovvarna Fonzen och Popcorn och krafsar försynt med tassen och vill komma in. Det är en mysig stund som vi och hundarna älskar tillsammans.

De har genomgående planerat varje del med noggrannhet och detaljrikedom och slutresultatet är en dröm som blivit verklighet! Nästa år börjar den roliga processen med själva odlingarna. Då kommer även fyra stora betonglådor komma på plats för odling av bland annat druvor och tomater i orangeriet. Förhoppningsvis får Skånska Byggvaror möjlighet att komma tillbaka och hälsa på i det fantastiska orangerietJ

Följ Beriths och Stefans fantastiska blogg och inspireras av deras härliga inredningstips mm på http://prettyhomeblog.se eller besök deras butik https://www.prettyhome.se

Fakta om Berith och Stefans hus i Torslanda Huset som Berith och Stefan bor i har fått pris för sin arkitektur. Området ligger på ett berg som kallas Snäckeberget och de bor på vägen upp till det flygtorn som en gång i tiden utgjorde en central plats för Torslanda och var en av landets största flygplatser, men idag är det ett vackert bostadsområde och en del av Göteborg. Husets fasad är byggd i cederträ. Arkitekturen utgör ett samspel med den kringliggande naturen och husen är skapade med inspiration av flygtornet och har lånat drag av det klassiska flygledartornet som än i dag finns bevarat på bergets topp. Alla hus är uppkallade efter legendariska flygare.

Läs del ett i storyn om orangeriet, och se fler bilder! 

Hämta vår trädgårdskatalog

 

Diskutera