Olivträden är populära och ganska dyra. Ta hand om dem på rätt sätt i vinter så slipper du att köpa nya till våren.

olive-tree-2117393_1280.jpg

Ett enkelt uterum med sommarisolering är ett utmärkt ställe att förvara ett olivträd på. Faktum är att om det står inomhus i värme hela tiden så får de inte den vila de behöver. Det är under den svala perioden som blomanlagen bildas. Utan sval vila inga olivblommor och därmed inga oliver! Runt 5-10 grader brukar rekommenderas som förvaringstemperatur. 

Trädgårdsingenjören Malin Strand förvarar sina olivträd utomhus, men i en vindskyddad hörna på altanen. Och med ett påslakan över träden.

– Jag vattnar dem rejält först och sedan drar jag ett lakan över dem. De har klara sig fint på det sättet i fyra vintrar nu.

Men Malin bor i Skåne, och du behöver nog ta till ytterligare försiktighetsåtgärder ju längre uppåt i landet du själv bor.

Olivträdet har kvar det mesta av sina blad under vintern och behöver därför förvaras ljust. Det klarar ett par nätter med minusgrader, men för att vara på den säkra sidan bör det stå frostfritt. Ett lakan över på en skyddad plats räcker långt. En inglasad balkong eller ett uterum är ännu bättre. Så länge det bara är någon plusgrad mår trädet fint! Ge trädet väldigt sparsamt med vatten, men låt det inte torka ut helt. 

Det är ofta ljusbrist som ställer till det för olivträd som kommer in från sin prydliga plats på trädäcket. Därför är uterum och orangerier bra, de släpper in mängder med skönt ljus. Måste det stå inomhus så är det ingen dum idé att skaffa växtbelysning. Annars: ställ det så ljust som möjligt. 

Vänta med att beskära eller plantera om trädet. Gör det till våren. När det kommer nya blad är du säker på att även rötterna växer. Det här brukar ske i mars.

Häng med hem till trädgårdsingenjörens trädgård! 

Prenumerera på Drömhemmet

Hämta vår trädgårdskatalog

 

Diskutera