Det börjar bli dags att ta ge uterummet en översyn efter en sommar då det använts flitigt. Här får du veta hur du tar hand om din kompis på bästa sätt.

Ett uterum kräver inte särskilt mycket underhåll, men det är klart att det mår bättre håller skicket längre om du ger det lite omsorg.

• Börja med glasytorna. Du ska använda grönsåpa i ljummet vatten eller vanlig fönsterputs. Kemikalier är aja baja, tvättvattnet rinner ju rakt ner i marken. Använd mjuk svamp, trasa och fönsterskrapa. 

• Sedan tar du fram dammsugaren. Få bort smuts och partiklar i skjut- och vikdörrarna spår. Smuts kan göra hjulen tröga och gnissliga. Rullar de dåligt så blås rent med tryckluft. Använd såpvattnet en gång till för att torka av profilerna. Kanske behöver du också en mjuk borste för att få bort smuts som sitter lite hårdare.

• Nu vänder vi blickarna uppåt till taket. Var extra uppmärksam där taket ansluter till husfasaden. Löv och annat skräp ska inte finnas där eftersom sådant kan binda fukt och fukt vill vi inte ha inpå huskroppen. Tvätta taket med samma såpa, såpa är bra grejer! Är det riktigt smutsigt och mossigt kan du använda grön-fri. Du sprutar bara på medlet och sedan gör tiden och regnvattnet jobbet. Undvik högtryckstvätt. Den ser visserligen rent ut på jättekort tid, men trycket kan skada taket. Om kanalplasten är gammal och spröd kan det vara läge att byta ut den.

• Stommen tar du hand om på samma sätt som ett fönster. Skrapa, grunda och måla om färgen ser matt ut och har sprickbildningar. Då slipper du att få in fukt i träet. Se över konstruktionen och se så att den inte har börjat sätta sig.

• Golvet kan du också kika på. Här beror det ju helt på vilket underlag du har, men kanske är det dags för ett helt nytt golv, kanske ett trägolv i en cool kulör?

Prenumerera på Drömhemmet

Visst är uterummet på bilden snyggt? Det ligger utanför Skövde i Västergötland. Vi har varit där och gjort hembesök i en nybyggd och läcker svart funkisvilla ute på landet. Se det reportaget här! 

20170926-149-081-Edit-red-AA.jpg

Diskutera