Vad är det smartaste man kan göra när man skaffar ett växthus? Det beror förstås på vem du är, men vi har samlat ett antal smarta citat från olika reportage vi gjort. Hitta det som talar till dig!

Det är på landet vi hinner njuta, lägenheten inne i stan är mer funktion. Många flyttar nog ut de överblivna prylarna till landet, men vi gör tvärtom. På landet har vi våra dyraste köksprylar, våra finaste tavlor, våra bästa tidningar. Växhuset är fantastiskt när vi har gäster. När vi hade kräftskiva pyntade vi det och bjöd på snaps där inne, åtta personer på åtta kvadrat! En fest vinner på att man kan byta lokal, det skapar energi!

Stefan Nilsson, mer känd som Trend-Stefan, och hans man Peter tycker inte att man ska se sitt växthus enbart som en plats för odling. Bara din kreativitet sätter gränser.

Det tar ungefär två veckor att få hem ett växthus. Sedan går det ganska snabbt att få det på plats. Vi hade ett par där en partner satte sig på en stol och servade med pilsner och mat medan den andre monterade. De var klara på en helg. Men kom ihåg att vara noggrann! Grunden måste vara väldigt plan, annars är det svårt att få glaset på plats.

Säljarna och experterna på Skånska Byggvarors inspirationsbutik i Helsingborg tycker inte att man behöver vara hypernervös inför det byggprojekt som ett växthus är.

Putsa inte varma glasrutor. Vattnet torkar snabbt. Spruta inte blomspray på fönster. Tidningspapper är i n t e bra, kan skada glaset och vara svårt att få snyggt. Undvik om möjligt direkt kontakt mellan växter och glas. Ställ inte gillen nära fönster – fett är svårt att få bort. Använd mjuka material på fönster. Vanligt diskmedel och rikligt med vatten gör tricket.

 

Kristallklara tips från Eriks fönsterputs om hur du håller ditt växthus snyggt.

Anmäl till ditt försäkringsbolag att du skaffat växthus. Har du inte anmält det så går det inte på hemförsäkringen.

Helsingborgsfamiljen som fick sitt nya växthus knäckt av stormen Gorm möttes av en ny jobbighet när det skulle städas upp i röran.

Det ska främst vara en odlingsplats. Då vill vi kunna vattna och reglera fuktigheten i rummet utan förhinder. Nu har vi både ett skönt med samtidigt oömt golv att arbeta på i vårt nya växthus.

Familjen Wendelbo köpte ett hybridrum – som är både ett uterum och ett växthus – och la ett tjockt lager trampvänlig och mjukt rund singel som golv i hybridrummet.

Det kanske inte är lika snyggt som glas, men det är helt klart en fördel ur odlingssynpunkt, och det var det viktigaste. Det blir inte lika solgassigt, det är lättare att hålla en jämn och bra temperatur. Det isolerar lite bättre när det blåser kalla vindar och alltså förlängs säsongen ytterligare. Dessutom ger kanalplast en gnutta skugga, så att man slipper att täcka över växthuset de dagar när det är riktigt hett.

Larssons i Jursla valde kanalplast till sitt växthus istället för glas.

Vi valde att gjuta en platta. Det blir lite dyrare, men det går fortare. Sedan lade vi frigolit i plattan för att minska markkylan. När temperaturen sjunker på kvällarna är det ganska trög värmeväxling i plattan. Det är bättre för växterna.

Nelsons i Munka-Ljungby byggde ett växthus på murad grund i tillalande design – stort nog att använda även för en midsommarfest med åtta personer runt bordet. Det händer att makarna går ut i växthuset om kvällarna med ett glas vin och bara sitter och andas.

Jag odlar mest i baljor och krukor. Då kan man ställa det lite som man vill. Ett annat tips är att köpa till fönsteröppnare. Är man inte hemma så blir det öppet och vädrat ändå på morgonen.

Larsson i Östergötland har skaffat sig stor frihet i sitt växthus.

Läs också artikeln Så planerar du ditt växthus.

Växthus_Odla_98_Alu_Kanalplast_Cecilia_Larsson_Miljö_04.jpg

Växthus_Spira_Mur_15_Vitt_Siv_Strömberg_Miljö_02.jpg

Hämta vår trädgårdskatalog

Prenumerera på Drömhemmet 

 

 

Diskutera