Det går att komma upp med många kreativa lösningar när det gäller uterum. Lars Andersson bestämde sig för att matcha den timrade stugan i Sälen och fick till ett vinterparadis.

025.jpg

När det nuvarande boningshuset byggdes i mitten av 00-talet fanns det ingen tanke på att det skulle begåvas med ett uterum. Men när Gunilla Andersson en dag fick en produktkatalog från Skånska Byggvaror i sin hand gick hon till maken och sa: ett sånt här ska vi ha!

Paret hör egentligen hemma i Nynäshamn men efter pensioneringen är det inte ovanligt att de kommer upp i 200 Sälen-dagar om året, och här såg man nu chansen att kunna utnyttja vistelserna från april-oktober på ett ännu bättre sätt.

– Vi satte in två myggfönster och det behövs om somrarna här uppe. När det är lite kyligare vår- och höstdagar kan vi ändå komma nära naturen tack vare uterummet. Men vi ville inte ha en traditionell glasveranda utan ville att uterummet skulle matcha timmerhuset. Så vi byggde timmarstommar och fick hjälp av en timmerman med den delen.

– Sedan satte vi in glaspartier för vår-höst. Men vi firade faktiskt nyår förra året i uterummet ihop med barn och barnbarn. Jag har isolerat ryggåstaket och golvet och är det inte för kallt ute så kommer man snart upp i 20 grader i uterummet med hjälp av ett par värmefläktar.

030.jpg

Lars jobbade i logistikbranschen innan pensioneringen men är byggare i grunden, och tyckte enbart att det var en tjusning att jobba med grund, tak, isolering och allt det andra till uterumsbygget på 15 kvadrat.

– Storleken valdes med omsorg eftersom uterummet då gick under Friggebodsregler, och så räckte det med en enkel bygganmälan. Kommunen gillade det enhetliga upplägget.

Uterummet i det gamla stugområdet från 60-talet (på den tiden begåvades stugområden med över 1000 kvadratmeter stora tomter så det är öppet och luftigt) är unikt. Det finns inte så många uterum överhuvudtaget, även om de blir fler och fler, och ingen sådan timrad läckerhet som Anderssons. 

– Vi fick mycket hjälp av Skånska Byggvaror i Falun och är verkligen supernöjda med lösningarna. Hela förra sommaren njöt vi i uterummet. Vi har två fåtöljer där vi kan sitta och läsa, kanske med en aperitif.

Säger Lars innan han ger sig ut på ett pass på längdskidor. När han kommer tillbaka har en synnerligen speciell vinterträdgård att koppla av i. 

064.jpg

033.jpg

061.jpg

Planer på uterum? Läs om varför det är smartast att handla just nu! 

Prenumerera på Drömhemmet

Diskutera