Hur lång är tiden från idé till färdigt uterum, och vad behöver man tänka på? Här kommer lite tips för dig som planerar att fira midsommar i ditt nya uterum. Det är smart att sätta igång på direkten! 

Det finns mycket som talar för att januari är årets viktigaste månad för alla som drömmer om uterum. Det är smart att handla nu! 

• Du hinner få hem alla grejer i tid och hinna klart med bygget innan en stor del av säsongen redan försvunnit.
• Många leverantörer erbjuder just nu handla tidigt-rabatter.
• Lagren är välfyllda just nu. Senare på året kan man drabbas av leveransförseningar på grund av att varorna tagit slut. 

Atrium1-669912-edited.jpg

Att bli med uterum kan vara en ganska lång process. Häng med här när vi guidar dig genom den: 

1) Planeringsfasen. Sök på nätet. Kolla hur andra gjort. Hitta idéer och inspiration. Bestäm dig för hur du vill använda ditt uterum. Det styr valen du gör när du sedan beställer hem det. Hur stort behöver det vara, vilken isolering behöver det ha? När du väl bestämt dig för måtten, hör av dig till din kommun och kolla om du behöver bygglov eller om det räcker med en bygganmälan. Ett bygglov kan ta lång tid att få, tänk på det, från ett par veckor upp till ett par månader! 

2) Beställningsfasen. Snacka med den leverantör du väljer. Kontakta också en hantverkare, i fall du tänker nyttja en sådan när det blir dags för montering. En del hantverkare har långa väntetider, räkna inte med att du hittar en som kan börja arbeta redan om ett par veckor. Gå igenom allt, fånga upp sådant som du kanske inte tänkt på. Det är en stor investering du ska göra, låt det ta lite tid. 

Svartinge3.jpg

3) Väntetiden. Storsäljarna har kort leveranstid, kanske två veckor. Specialbeställningar som inte finns i lager tar längre tid, kanske upp till två månader. För att kunna börja med bygget när leveransen kommer behöver du ha förberett grunden, och kanske gjort lite plats på tomten som gör att monteringen underlättas. Ska du bygga på befintlig trall så säkra att den är stabil och plan. Kanske vill du lägga till isolering underifrån? Gjuter du en platta så tänk på att den kan behöva torka i kanske två veckor. 

4) Byggtiden. Hur gör du när du kommer hem med en Ikea-byrå? Du lägger ut grejerna på golvet och kollar så att allt är med, right? Då får du också en överblick och har lättare att få rätt grej på rätt plats. Det är samma sak med uterum. Lägg ut grejerna på din tomt och var systematisk. Du har kanske köpt en grundbehandlad stomme, men den behöver ändå målas! Det tar lite tid. Och du vill göra det innan du börjar montera, det är helt klart smidigast. Hur lång tid bygget tar beror förstås på vilket typ av uterum du handlat, hur många det är som bygger och graden av händighet. Men läs alltid monteringsanvisningarna noga. 

5) Dags att flytta ut och in! Har du gjort planeringsarbetet grundligt så kommer du inte att behöva stå ut med ett tomt uterum, utan kan flytta in direkt. Fundera på vilka möbler och vilken inredning du ska ha där. Naturligtvis har du redan funderat över väsentligheter som elluttag. Du är det en smal sak att bara möblera med lampor och loungesoffor och vad du nu vill ha. 

På den här sidan hittar du mängder av artiklar som hjälper dig i processens alla delar.

Läs tillexempel vad snickaren säger till dig som drömmer uterumsdrömmar.

Läs hur inredaren tänkte när hon fixade sitt uterum.

Häng med hem till några som byggt ett fantastiskt uterum. 

Kolla på inspirerande bilder från olika håll i landet. 

Läs produktchefens svar på tio vanliga frågor om uterum. 

Här hittar du alla våra artiklar om uterum: http://blogg.skanskabyggvaror.se/topic/uterum

20170926-149-304-Edit-red-AA.jpg

Hämta vår uterumskatalog 

 

 

Diskutera