Stylisten och skönhetsredaktören Tove Castor hade drömt om ett uterum i flera år. När hon och familjen väl kom till skott gick de grundligt tillväga. Här får du läsa om deras smartaste val.
Tove Castor bor med man och två barn på 16 och 12 i ett egenbyggt hus i Knivsta. Det har tagit sin lilla tid att få allt på plats. Först invändigt, sedan på tomten med trädäck och carport. Men uterummet har familjen drömt om länge.
– Först byggde mina föräldrar ett uterum på sin altan. Sedan skaffade våra grannar en punschveranda. Vi ville också kunna förlänga säsongen. Samtidigt som vi ville kunna utnyttja de varma dagarna ännu bättre. Vi har otroligt mycket sol på vår baksida, men det kan bli för hett om man inte har ett tak som kan skugga.
Uterummet på 15 kvadrat blev klart sent förra sommaren. Det heter passande nog Drömma. Familjen Castor valde ett uterum som var isolerat för vår- och höstbruk. Det var ett av flera riktigt genomtänkta val. Här guidar vi er genom några av de andra, med hjälp av Tove:
Inga genvägar
– Vi tog hit en snickare som la om hela det befintliga trädäcket, samtidigt som han förstärkte grunden där uterummet skulle stå. Vi ville ha ett nytt och fräscht golv i uterummet. Nu ligger där brädor på tvären under glaspartierna. Hela trädäcket är byggt i två zoner. När det är dags att bytta ut trallvirket på uteplatsen om några år slipper vi att plocka bort uterummet. Vi isolerade också med frigolit under golvet i uterummet, och med skum in mot husväggen, för att inte få oönskat drag någonstans. Det kräver lite mer tid och pengar att göra allt ordentligt från början, men man ångrar det aldrig.
Inredningen
– Det är spännande att jobba med ett uterum. Det är ett annat tänk än om du möblerar inne, eftersom det mesta är centrerat i rummet. Dessutom kan man tänka lite friare. Det behöver inte passa ihop med resten av husets inredning på samma sätt. Men vi valde ändå att sätta in en vägg med ett fast fönster på ena sidan. Då kan man möblera på ett annat sätt. Och det tog bort känslan av kuvös, vilket vi är nöjda med. Vi har byggt upp en köksbänk där vi förvarar kuddarna till utemöblerna, och där har vi också ett inbyggt litet kylskåp. Det är en lyx att ha snabb tillgång till kylda drycker!
– Jag har för övrigt förklarat för familjen att uterummet aldrig får användas som förråd. Vi har visserligen växter där som väntar på värmen, men de stör ju inte. Uterummet ska stå startklart, alltid!
Ljusterapin
– Vi har sol från tidig förmiddag till sena kvällen. Tidigare när vi satt ute hade vi en segelduk som tak, men solen letade sig under duken och vi fick solen i ögonen. Jag gillar både ljus och sol, men vill inte ha den i ögonen. Nu har vi jalusigardiner längs de skjutbara glaspartierna, och rullgardiner i taket. Vi kan få ett kallt, vitt ljus som ändå är behagligt för ögonen – och som är perfekt att fotografera i.
Användningen
– I advent när vi satte på infravärmen hade vi 20 grader i uterummet. En dag i februari när solen låg på kom vi upp i 21 grader. Vi är mer ute nu, fast vi är inne. Och även när det är kaos i huset med barn och kompisar och hund så finns uterummet där och erbjuder lugn och ro. Nästan direkt upptäckte jag vilket bra ställe det var att sitta och jobba på, de dagar jag jobbar hemifrån. Så jag kommer att utnyttja det som kontor också.
Fakta / Tove Castor
Stylist, mode- och skönhetsredaktör på visualisterna.se. Även frilansskribent och verksam som visningskoordinator och trenspanare. Bland annat. Bor med man, två barn och hund i Knivsta.
Så här inredde en annan stylist sitt uterum